Du är här

2012-10-19 - Örnsköldsvik
Örnsköldsviks kyrka är en av kyrkorna i kommunen som får bidrag för renoveringsarbeten. Foto: Håkan Nordström

32 miljoner till renovering av kyrkor

Örnsköldsviks kyrka får 1 237 000 kronor i bidrag för restaurering av fönster och fasader. Även kyrkorna i Nätra, Arnäs och Grundsunda får bidrag.

Stiftsstyrelsen i Härnösand har i höst fördelades en rekordstor summa till renovering av kyrkor i Västernorrland och Jämtlands län. Inför 2013 har Härnösands stift fått 24,3 miljoner kronor från staten att fördela till församlingar som har kyrkor med särskilt antikvariskt motiverade renoveringsbehov. Summan är mer än dubbelt så stor som förra årets statliga bidrag, eftersom rekordmånga ansökningar kommit in från församlingarna.

Samtidigt har stiftsstyrelsen också beslutat att ge 7,9 miljoner i bidrag från stiftet, så kallat kyrkobyggnadsbidrag, som fördelas med hänsyn till församlingens ekonomiska ställning. Kyrkobyggnadsbidraget ges i flera fall som ett komplement till det statliga bidraget.

Örnsköldsviks kyrka är en av de kyrkor som beviljats störst bidrag. 1 237 000 kronor ska gå till restaurering av fönster och fasader. Nätra kyrka får knappt 340 000 kronor i bidrag för lagning av putsskador och 120 000 kronor för en rengöring och genomgång av den gamla orgeln.

Arnäs kyrka får 723 000 kronor för restaurering av stenmur och Grundsunda kyrka får 190 000 kronor för tjärning av tak och målning av fönster.

Dela med dig av denna artikel på: