Världsklass-bloggen

Att vara Del-Aktiv - En del av en aktivitet

Delaktighet föder kreativitet och är bra för hälsan och en grundförutsättning för en sund arbetsmiljö. Är det då viktigt att skapa ett samhälle med bra förutsättningar och möjligheter att delta. Självklart!

 

Jag har under en längre tid jobbat med att skapa delaktighet och engagemang för utveckling. Jag och en tidigare kollega delade upp ordet delaktivitet i DEL – Att vara en del av en större helhet. Att vara en del i ett beslut. Att vara en del av ett samtal. Att vara en del av en förändringsprocess. AKTIV – Att vara aktiv i helheten. Att vara aktiv i beslut. Att vara aktiv i ett samtal. Att vara aktiv i en förändringsprocess.

I vårt arbete med Örnsköldsviks utveckling och Världsklass 2015 använder vi metoder som skapar förutsättningar för människor att delta eftersom vi är övertygad om att det är viktigt. Det enkla svaret på varför det är viktigt är att ju fler vi är som jobbar mot samma mål desto större är sannolikheten att vi tar oss dit.

Delaktighet är ett ord som vi ofta använder som om det vore en självklarhet. Men är det verkligen så att alla vill ha delaktighet? Delaktighet innebär att dela med sig. Att fler ska vara aktiv i helheten. Det kan både vara besvärligt och krångligt och arbetet tar ofta längre tid. Tänk om de som ska vara delaktiga har en annan bild av vägen till målet? Det är en investering i både tid, vilja och mod att skapa delaktighet. Det är en ständig process som vi måste anstränga oss för att få till. Men jag är i alla fall övertygad om att vi i det långa loppet vinner på det både som individer organisationer och som samhälle.

Folkhälsoinstitutet lyfter fram delaktighet och inflytande i samhället som en av de mest grundläggande förutsättningarna för folkhälsan. Brist på inflytande och möjlighet att påverka den egna livssituationen har ett starkt samband med hälsa. Om individer eller grupper upplever att de inte kan påverka de egna livsvillkoren och utvecklingen av samhället uppstår maktlöshet.

På andra sidor på webben kan vi läsa om att delaktighet på arbetsplatsen är avgörande för att skapa en sund arbetsmiljö. Att delaktighet föder kreativitet. Att delaktighet påverkar viktiga utfall som effektivitet och arbetstillfredsställelse. Betyder det då att alla ska vara med och bestämma? Nej, det är den enskilda frågan som av gör vilken form av delaktighet och vilka metoder som är bäst och här tror jag att vi ofta går vilse.

Mellan 22 oktober – 4 november bjuder Världsklass 2015 in till ännu en incheckningsperiod vilket innebär att Örnsköldsviks medborgare, ideella organisationer, företag eller andra verksamheter är välkommen att komma in med idéer på en aktivitet eller ett projekt som möter utmaningarna vi står inför. Vi hoppas på ett stort engagemang för Örnsköldsviks framtid och att många vill vara Del-Aktiva i det arbetet.

Publicerat