Ung kultur

Läskig läsning

Vinn ett bokpaket!

Årets läskigaste högtid är här. Vad passar bättre än att krypa upp i soffan med en rysare eller en spännande skräckis?

Här bjuder vi på fem läskiga boktips från Rabén & Sjögren. Samtidigt lottar vi ut ett bokpaket.

Allt du behöver göra är att kort motivera varför just du ska vinna bokpaketet. Mejla ditt svar, namn och adress till: tavling@7an.se

 

Skuggan – Petrus Dahlin och Lars Johansson

Läsarålder:12-15 år
Hämnd, kärlek, voodoo. En dag ser Ruben något röra sig inne i det tömda hyreshuset mittemot. Någon utför märkliga ritualer i den övergivna lägenheten. Det är Skuggan, en tonåring på flykt från en tusenårig västafrikansk konflikt. Ett krig mellan två klaner som bekämpar varandra med voodoo. En häxmästare närmar sig Stockholm för att hitta den flyende Skuggan. Ruben står inför ett livsavgörande vägskäl. För den som öppnar dörren till voodoons värld och börjar experimentera med magi finns ingen återvändo.

Miss Peregrines hem för besynnerliga barn – Ransom Riggs
Läsarålder: 12-15 år
En ödslig ö, ett övergivet barnhem och en samling märkliga fotografier. Sextonårige Jacob tror inte längre på de historier hans farfar brukade berätta för honom. Skrönorna om barnen med märkliga förmågor är bedrägliga minnen från hans farfars barndom. Men omständigheterna kring farfaderns död tar Jacob till en avlägsen ö utanför Wales kust och till de fallfärdiga ruinerna av Miss Peregrines hem för underliga barn. Bland dess övergivna rum och ekande korridorer kan Jacob inte motstå en djupdykning i sin farfars förflutna och snart inser han att barnen i huset kan ha funnits i verkligheten. Men framförallt står det klart: De underliga barnen kan fortfarande vara vid liv.

Den sista utvägen – Karina Berg Johansson
Läsarålder 12-15 år
Svensk byskräck när den är som bäst! En bladvändare full av stormiga nätter och mystiska varelser. Julies mamma dör i en olycka och Julie får flytta till moster Henrietta, en moster hon aldrig har hört talas om. När Julie anländer är det som om alla har väntat på henne. Förmodligen borde Julie bry sig lite mer om att en främmande röst ringer och varnar henne för byn och dess befolkning istället för att tänka på alla killar som är intresserade av henne. Och hon borde troligtvis bli än mer orolig när hon hittar ett foto på sin mamma som ung tillsammans med en av dem.

Månfågel – Ingelin Angerborn
Läsarålder: 9-12 år
Det kom inget mer brev, oron knöt sig i Vendelas mage. Hade det varit för sent, trots allt? Det börjar med ett brev som Vendela skriver en kväll när hon känner sig ensammast i världen. Hon tar med sig brevet ner till ån och stoppar in det mellan två stenar vid strandkanten. Det dröjer inte länge innan Vendela får svar. Men vem är det egentligen som svarar? Någon hon känner? Eller är det någon helt annan, någon som inte alls hör hemma i Vendelas värld?

Skuggan i väggen – Kerstin Lundberg Hahn
Läsarålder: 9-12 år
En gammal skröplig villa ligger för sig själv utanför en by i norr. Hit flyttar Mikaela. På väggen i hennes rum finns en stor fläck. Den ser ut som en skugga av en liten flicka. En natt tänds plötsligt taklampan, gamla skolkataloger är framplockade, knak och hasanden hörs överallt. Kan det verkligen vara flickan som en gång bodde i huset som spökar? Mikaela börjar nysta upp en oändligt sorglig historia som aldrig fått ett riktigt slut. En historia som fortfarande påverkar flera människor i den lilla byn. En spökhistoria med många bottnar i en magisk norrländsk miljö.
Publicerat