Bredbyn

Strålande Väsen

Förstklassig underhållning när klassiska Röda Kvarn i Bredbyn återuppväcktes som kulturhus.

Biografen Röda Kvarn har länge legat i träda men när musikläraren och musikern Magnus Edholm tillsammans med sin hustru Ingela Bohm för ett par år sedan köpte fastigheten har de börjat smida på planer att skapa ett kulturcentrum i Bredbyn.

Premiär blev det i fredags med folkmusiktrion Väsen, ett band som inte bara är en av Sveriges mest långlivade och tongivande folkmusikgrupper - de har också uppmärksammats långt utanför landets gränser.

Efter framträdandet på festivalen Urkult i Näsåker i augusti åkte bandet till Irland för ett par spelningar och tidigare i vintras genomförde de en turné i USA. Där har Väsen genom åren gjort ett tiotal turnéer och bland andra återkommande turnéställen är Japan ett av de länder där de varit flera gånger.

– I januari gör vi också en stor turné i Kanada tillsammans med det kanadensiska bandet Le Vent Du Nord, berättar Olov Johansson som samtidigt avslöjar att Väsen just är i färd med att spela in en ny skiva.

– Den ska vara klar innan vi åker till Kanada, vi vill gärna ha med oss en helt ny platta på turnén.

I Bredbyn gav Väsen först en skolkonsert och en work shop för högstadieeleverna på Bredbyskolan och på kvällen var det dags för en offentlig konsert på Röda Kvarn.

Olov Johansson lovade inför spelningen att de skulle bjuda på otroligt energirik akustisk musik som lämnar få oberörda. Vilket de levde upp till med bravur, ingen i publiken kan ha lämnat Röda Kvarn utan att vara på strålande humör - upplyfta av den glädjerika musiken.

- Det vackraste jag hört, sa Magnus Edholm, som var mycket nöjd med premiärkvällen för återuppväckta Röda Kvarn.

- Vi har en del idéer som vi vill köra här och förhoppningsvis får vi till en filmstudio så att vi kan börja visa film här igen.

Väsen består förutom Olov på nyckelharpa, för övrigt en gång utnämnd till världsmästare på detta svåra instrument, av Mikael Marin på femsträngad fiol och Roger Tallroth på tolvsträngad gitarr. Trion bjöd inte bara på oerhört tajt och ekvilibristiskt samspel utan även på humoristiskt mellansnack som sträckte sig från Carl von Linnés misslyckade försök att bota en sjuk kvinna - som trodde att hon hade en kväkande groda i magen - till Roger Tallroths morfars korta men kärnfulla kommentar när han tyckte att någon pratat för mycket: ett pruttande FTPRRRR.

I det avslutande extranumret visade trion också prov på sin humor även i musiken när de lyckades klämma in såväl Beatles som Deep Purple i sin folkmusik.

Publicerat