Övrig kultur

7 saker om Alla helgons dag

Idag lördag 2 november är det Alla helgons dag.

1. Alla Helgons dag är en kristen högtid med anor från 700-talet. Inom katolicismen firas den till minne av mindre betydande helgon som inte fått någon egen kalenderdag – alla övriga helgons dag, helt enkelt. Tidigt blev dagen också ett tillfälle för människor att minnas sina döda anhöriga och högtidlighålla deras minne; den del av traditionen är dominerande i Sverige.

2. I Sverige är Alla helgons dag en allmän helgdag som firas den första lördagen efter 30 oktober, alltså på någon av de sju dagarna mellan 31 oktober och 6 november. Ursprungligen inföll denna helgdag alltid den 1 november, och så ser det fortfarande ut på många håll utanför Sveriges gränser.

3. Alla helgons dag är en av tolv lagstadgade allmänna svenska helgdagar enligt lag 2004:1320. De övriga elva är nyårsdagen, trettondedag jul, långfredagen, påskdagen, annandag påsk, Kristi himmelsfärdsdag, pingstdagen, nationaldagen, midsommardagen, juldagen och annandag jul.

4. Alla helgons dag ska inte förväxlas med Allhelgonadagen – även om det i grund och botten är en och samma högtid som delats itu. På 50-talet fattade nämligen Sveriges riksdag beslutet att öka antalet helgdagar. Det åstadkom man bland annat genom att 1953 flytta Alla helgons dag från 1 november till lördag, som då var en arbetsdag, samtidigt som namnet på 1 november ändrades till Allhelgonadagen.

5. Alla helgons dag ska inte heller förväxlas med Halloween, som utgör ett kapitel för sig på högtidsfronten. Halloweenfirandet kom till Sverige från USA i på 90-talet, men högtiden har sina rötter i den uråldriga keltiska nyårsfesten Samhain. Den 31 oktober firade kelterna nämligen övergången från sommar till vinter.

6. Att två olika högtider dyker upp samtidigt och med i princip samma namn är förstås ingen slump. Det pumpastinna keltiska Halloweenfirandet är dock äldst. År 731 introducerade sedan den katolska kyrkan Alla helgons dag, tillägnad de helgon som av utrymmesbrist saknade en egen dag i almanackan. Syftet var att konkurrera ut det hedniska halloweenfirandet, men planen klaffade inte helt. Att man efter 1300 år fortfarande inte har lyckats får tveklöst ses som ett litet bakslag.

7. Orsaken till att den kristna högtiden heter Alla helgons dag även i Sverige, trots att det protestantiska Sverige inte tillämpar helgondyrkan, är att högtiden och dess namn härstammar från tiden då Sverige ännu var katolskt. I dag fokuserar som sagt svenskarna på en annan del av den katolska traditionen: Att uppmärksamma minnet av sina döda, helgon eller ej.

Källor: Wikipedia, Uppslagsverket AHA, Nordiska Museet, Coop

Publicerat