Världsklass-bloggen

Framtiden avgörs vid köksbordet

Framtiden avgörs vid köksbordet. Det är dags att vi inspirerar våra barn till att bli en del av framtidens arbetsmarknad.

 

Under en lång tid har vi pratat om en kommande kompetens och arbetskraftbrist. Företag lyfter kompetensförsörjning som deras största utmaning för att kunna fortsätta utvecklas. En stor grupp av människor går nu snart i pension och många av dom som ska ta över har inte kommit in på arbetsmarknaden i den utsträckningen som de borde. Att ersätta 40-talisterna är inte en enkel ekvation eftersom det också finns en matchningsproblematik där de som står utanför inte har den utbildningen som krävs för de jobben som finns.

Att jobba med arbetsmarknadskunskap i skolan är både en nödvändighet och en självklarhet. Har vi som samhälle verkligen råd att låta unga människor göra framtidsval grundade på dålig kunskap om var chansen till jobb är störst eller minst?

Under året har ett arbete med arbetsmarknadskunskap i skolan vuxit fram i samverkan mellan näringslivet och kommunen. Jobba i Västerås är ett arbete som har inspirerat oss i Örnsköldsvik. Deras arbete handlar om att inspirera barn och ungdomar till att bli en del av framtidens arbetsmarknad. De menar på att framtidens kompetensbehov avgörs vid köksbordet och vill berätta hur mycket de unga behövs på arbetsmarknaden framöver.

Det är dags att vi börjar prata med barn och ungdomar om framtiden. Om hur det är på arbetsplatser och i arbetslivet och om vi själv inte vet är det väl dags att vi frågar.

Publicerat