Samhällsinformation

Beslut i kommunstyrelsen

Här kan du läsa kortfattad information från kommunstyrelsens sammanträde i Örnsköldsvik 6 november 2012.
Regionalt utvecklingsansvar
Kommunstyrelsen föreslår att fullmäktige ska tillstyrka att Landstinget Västernorrland ansöker hos regeringen om att överta det regionala utvecklingsansvaret i Västernorrland.

Arbetskläder till skolpersonal
Personal inom förskole- och fritidsverksamheten ska få arbetskläder för utevistelse, föreslår kommunstyrelsen efter en motion från John Norberg, Magnus Källman och Kristoffer Park, samtliga (s).

725 miljoner till Övik Energi
Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige ska ge ett villkorat aktieägartillskott om 725 miljoner kronor till Övik Energi. Kapitalet ska uteslutande användas för amortering av lån vilket ger bolaget förutsättningar att nå en långsiktig ekonomisk stabilitet. För kommunkoncernen innebär detta ingen ökad upplåning.
Beslutet i styrelsen har grundats på Övik Energis tidigare begäran om kapitaltillskott samt de två oberoende utredningarna av finansiell och kommersiell analys av Övik Energikoncernen som har genomförts av KPMG och PwC.

Ingen konst i Rådhuset
Kommunstyrelsen föreslår avslag på motionen från moderata fullmäktigegruppen om att göra Rådhuset till konsthall igen eftersom användningsområdet nu har ändrats till att innehålla folkhögskoleverksamhet.

Nytt skidspår ska utredas
Ett nytt skidspår mellan Järveds fotbollsplan och JÄBO-stugan ska utredas, föreslår kommunstyrelsen efter medborgarförslaget från Anette Andersson i Järved. Utredningen ska handla om lämplig spårdragning, iordningsställande, skyltning, skötsel och kostnader.

Verksamhetsmedel säkerställda
Samordningsförbundet kommer efter ett beslut i riksdagen att få tillbaka utebliven ersättning för viss mervärdesskatt vilket säkerställer verksamhetsmedel för 2012. Kommunstyrelsen föreslår därför ingen åtgärd med anledning av André Nilsson-Hugos (m) och Lars Näslunds (m) motion om att säkerställa Samordningsförbundets verksamhet.

Kunskapsnod Örnsköldsvik
Kommunstyrelsen har tagit del av en uppföljning av Kunskapsnod Örnsköldsvik. Bland annat kan tre doktorandprojekt redovisas med koppling till välfärds- och bildningsförvaltningarna och forskning med anknytning till kommunen görs när det gäller Botniabanan, trygghetslarm och världsarvet. Nästa uppföljning ska göras senast i november 2013 för att kunna fastställa budget för 2014.

Pekar mot plus
När kommunfullmäktige i juni 2011 antog budget för 2012 beräknades det ekonomiska resultatet för 2012 till +27 miljoner kronor. En ny prognos efter oktober månads utgång pekar på ett positivt årsresultat på +72 miljoner kronor. Resultatet innebär att resultatmål och balanskrav uppnås.

 

Kompletta handlingar kan beställas hos kommunens sekretariat på telefon 0660-880 00. Protokoll från kommunfullmäktige, kommunstyrelsen samt nämnderna finns på http://www.ornskoldsvik.se/kommunochpolitik/motenhandlingarochprotokoll/ 

Publicerat