Skola & utbildning

Skolbarn medverkar i utställning

Eleverna på Ängetskolan har hjälpt Trafikverket och Sweco med idéer på trafiklösningar kring centralesplanaden. Teckningarna finns med i en utställning på Arken.

I dagarna färdigställer Trafikverket förstudien om E4:ans framtida dragning genom Örnsköldsvik. Inom kort läggs materialet ut på samråd.

I projektet har också en idéstudie som handlar om utformningen av Centralesplanaden i centrala Örnsköldsvik ingått. Under våren/försommaren 2012 genomförde Örnsköldsviks kommun en webbenkät där medborgarna kunde gå in och ge sin syn på hur sträckan kan förbättras när det gäller miljö, säkerhet och utformning. Över 800 personer tog chansen och svarade på enkäten.

För att fånga upp barns och ungdomars synpunkter ordnade Örnsköldsviks kommun en workshop på Ängetskolan, där ett antal elever i åldrarna 5 — 16 år fick rita, berätta och fundera kring sin bild av Centralesplanaden i framtiden. Det handlade om hur bilar, cyklar och människor ska kunna samsas längs Centralesplanaden. Och inte minst hur man som gående eller cyklist ska kunna ta sig över vägen på ett säkert sätt. Många vettiga, roliga och kreativa idéer kom fram.

Barnens och ungdomarnas teckningar med kommentarer skickades sedan till konsulterna på företaget Sweco och Trafikverket och har nu inarbetats i det material som snart ska ut på samråd.

Nyligen besökte Örnsköldsviks kommun barnen och ungdomarna på Ängetskolan igen. Tanken var att få berätta för eleverna vad som hänt med deras teckningar och visa dem hur de konkret inspirerat konsulternas i deras arbete. Det ska kännas bra och roligt att vara delaktig och det tyckte eleverna att de fått vara. De kunde också tänka sig att vara med i fler projekt.

Teckningarna med kommentarer visades upp i form av en utställning som öppnades upp för skolans alla elever. Många var intresserade och ställde bra frågor om projektet.

Barnen och ungdomarnas teckningar kommer att finnas med i den utställning av förstudien och idéstudien som kommer att visas på Arken i centrala Örnsköldsvik under samrådstiden som snart tar sin början. Där kommer också resultaten från den webbaserade medborgardialogen om E4 genom staden att presenteras.

Publicerat