Du är här

2012-11-09 - Skola & utbildning

Höglandskolan tävlar i legobyggande

I morgon, 10 november, avgörs tävlingen First Lego League i Härnösand. Där tävlar tolv lag från Resele i norr till Hudiksvall i söder – och två av dem är från Höglandskolan. Här berättar sjätteklassarna Maja Ottander och Emilia Hörnfeldt om resan.

Vi i årskurs 6 på Höglandskolan jobbar med FLL (First Lego League) som handlar om att man ska göra olika uppgifter. En uppgift handlar om att bygga och installera en legorobot som kan klara olika uppdrag på en robot-bana. Ett annat är forskning, där temat i år är ”senior solutions” som handlar om att man ska hitta problem i seniorers vardag och hitta på lösningar till problemen.

När vi började projektet så fick alla i uppgift att intervjua var sin senior. Sedan byggde vi först robotbanan och gick sedan till en "låtsasarbetsförmedling" som våra lärare ordnat för att vi skulle få möjlighet att (till viss del) välja vilket jobb man ville ha i tävlingen.
 
Låt arbetet börja!
Det vi valde att jobba med var vård, säkerhet och ensamhet. Det kom vi fram till genom våra intervjuer med de äldre, våra arbetspartners. Både våra rastvandrare och de äldre på vårdhemmen har svarat på våra frågor. Vi löste problemet ”ensamhet” genom att åka och besöka ålderdomshem som bodde där. De tyckte att det var kul och ville gärna att vi skulle komma tillbaka. Vi ska fortsätta att besöka ålderdomshem varje vecka.
 
När det gäller problemet "säkerhet" kom vi på att man kan öka säkerheten för seniorer i trafiken genom att man kan göra trottoarräcken där de äldre ofta går, till exempel vid sjukhuset, vid busshållsplatser eller intill vårdhemmen.
 
Vinst i fjol
Ett av delpriserna i FLL-tävlingen är marknadsföring. Det priset tog vi hem förra året. Vi har ringt tidningar, TV och radio. Vi har också blivit gästade av andra klasser på vår skola. Varje lag får var sin monter när vi kommer fram till Härnösand. Där sätter vi upp affischer, tidningsurklipp, tävlingar, intervjuer och sedan ska det redovisas.
 
Under tävlingsdagen kommer våra robotar att tävla mot andra lag uppe på stora scenen i Härnösands teater. Vi hoppas på vinst och vidare tävling i Oslo. Håll tummarna för oss!
Dela med dig av denna artikel på: