Film-TV-Radio

Tema politik

Palme, Thatcher och Aung San Suu Kyi på vita duken i morgon lördag när Filmstudion arrangerar filmfestival.

Tre starka porträtt av tre mycket betydelsefulla politiker. Lördag 17 november arrangerar Örnsköldsviks Filmstudio en filmdag på Folkan med Aung San Suu Kyi, Margaret Thatcher och Olof Palme i huvudrollerna.

Älskad och hatad, alla hade en åsikt om Olof Palme. 28 februari 1986 sköts han ihjäl på öppen gata i Stockholm och mordet har i decennier överskuggat bilden av personen. Nu har filmen om honom kommit, en berättelse om en människa, en politiker och hans tid. Och om en man som förändrade historien. I Kristina Lindströms och Maud Nycanders dokumentär medverkar hela familjen Palme.

”The Lady” är Luc Bessons drama om Aung San Suu Kyi. En modig, klok och envis kvinna som riskerade sitt liv och sin familj, och fick i stort sett hela Burma att sluta upp bakom sig, i kampen mot den fruktade militärregimen som fortfarande styr landet.

”Järnladyn”, av Phyllida Lloyd, skildrar på ett överraskande och intimt sätt Storbritanniens första och enda kvinnliga premiärminister. En kvinna med hårda nypor, som liksom Palme var både älskad och hatad. Meryl Streep gör en makalös roll som järnladyn, som kom från ingenstans och kämpade sig igenom kön- och klassbarriärerna för att göra sig hörd i en mansdominerad värld.

Publicerat