Samhällsinformation

Avgifter inom äldreomsorgen prövade

Kammarrätten och förvaltningsrätten har meddelat sina domar i de laglighetsprövningar som respektive instans gjort gällande kommunens taxor och avgifter.
Kammarrättens dom innebär laglig rätt för kommunen att ta ut avgift för kommunal hälso- och sjukvård av alla som får sådan vård enligt hälso- och sjukvårdslagen. Det blir alltså lika för alla som får hälso- och sjukvård utförd av kommunen.
 
Förvaltningsrätten har avslagit de överklagningar som gällt avgift för hyra, hushållsel, servicepaket, jämkning av måltidskostnad samt omsorgsnämndens rätt att delegera beslut om avgifter till tjänsteman. I alla dessa delar finner förvaltningsrätten att kommunen följer gällande lagstiftning.
 
Den del som kommunen kommer att förändra är beslutet kring omkostnadstaxan som är avsedd att täcka res- och transportkostnader för bl.a. inköp av livsmedel, apoteksvaror, andra förbrukningsvaror samt post- och bankärenden. Förvaltningsrätten finner att den typen av service ska ingå i den avgift som omfattas av maxtaxan enligt socialtjänstlagen.
 
– Förvaltningsrättens och Kammarrättens beslut är ett bra stöd. Vi har fått stöd för helheten men i en detalj, omkostnadstaxan, måste vi göra en förändring, säger omsorgsnämndens ordförande Anna-Belle Strömberg.
 
– Det är viktigt att kommunen får klarhet i de delar som det varit osäkerhet kring. Kommunen ska självklart följa gällande lagstiftning. Därför gör vi så snart som möjligt en återbetalning som motsvarar det belopp berörda personer betalat i omkostnadstaxa från 1 januari 2011. Det betyder att omkostnadstaxan nu tas bort, klargör Anna-Belle Strömberg.
Publicerat