Skola & utbildning

Örnsköldsvik länsbästa skolkommun 2012

Örnsköldsvik tar täten bland länets kommuner och klättrar 100 placeringar i Lärarförbundets årliga ranking av Årets skolkommun.

Örnsköldsvik placerar sig i årets mätning på plats 62 bland landets alla skolkommuner. Det är en rejäl upphämtning från förra årets plats 169.

Största förbättringen har kommunen gjort när det gäller lärartätheten och elevernas resultat. Placeringen som gäller lärarnas frisktal är däremot märkbart sämre jämfört med förra året.

– Det är roligt att elevernas resultat förbättrats så markant och att de i högre grad är redo för vidare studier när de slutar årskurs nio respektive gymnasiet, säger bildningsförvaltningens chef Astrid Täfvander.

– En ranking är i och för sig en ögonblicksbild men årets placering ger oss bra energi att nu gå in i en ny skolorganisation som syftar till att ytterligare stärka likvärdigheten mellan kommunens skolor, fortsätter Astrid Täfvander.

Så går rankingen till
Inom respektive kriterium rankas kommunerna från 1 till 290 poäng där placering 1 utgör bäst värde. Den kommun som får lägsta sammanlagda poäng hamnar i topp. Två kriterier - andelen pedagogiskt utbildade lärare samt lärartäthet har Lärarförbudet valt att ge dubbel vikt för att understryka betydelsen av kompetenta lärare i skolan.

Publicerat