Världsklass-bloggen

Attraktivitet

En attraktiv plats lockar människor. Människor lockar människor och människor lockar företag. Dit människor flyttar och känner en framtidstro där vill företag etablera sig. Vad är då attraktivt?

 

Attraktivitetet skiljer sig förmodligen åt lika mycket som det finns människor. Det ser också olika ut beroende på vilket sammanhang vi befinner oss i. Det går dock att urskilja några viktiga faktorer. Årets tillväxtfakta från Tillväxtanalys lyfter fram - tillgång till natur, - utbyggda infrastruktursystem, - tillgång till god service, - tillgång till kompetent personal och god kvalitet på skolor och högskolor, - kultur och trygghet samt socialt kapital som exempel.

Attraktionskraften är avgörande för en regions utveckling. Att locka till oss den rätt kompetens för den lokala arbetsmarknaden är en grundförutsättning för en positiv utveckling, vilket i sin tur ger förutsättningar för en tillväxt som möjliggör satsningar på välfärd och tillgänglighet. Det ena föder det andra.

Det här ställer krav på oss alla att bidra till att lyfta fram vad vi tycker gör Örnsköldsvik attraktivt. Varför vi väljer att bo och arbeta här. Om vi alla berättar för några så blir det fler som upptäcker vår attraktiva kommun och kanske också väljer att flytta hit. Det betyder också att vi tillsammans kan bidra till att göra Örnsköldsviks mer attraktivt. Att stärka det positiva och ta ett ansvar för att vår gemensamma framtid.

Publicerat