Trafik

Populärt att bli testresenär

Projektet med hållbart resande har väckt stort intresse. 130 personer anmälde sig villiga att vara testresenärer.
Intresset var större än för väntat när projektet Hållbart resande sökte testresenärer till bussarna i Örnsköldsvik. Urvalsprocessen resulterade i att 58 personer som vanligtvis kör bil till och från arbetet agerar testresenärer just nu och ytterligare ett par veckor. Projektet Hållbart resande vill på detta sätt få vardagsbilister att prova på ett mer hållbart resesätt som kan utveckla sig till något mer permanent. 
 

Under oktober hade den som arbetar eller bor efter busslinje 1 (Kroksta-Gullänget-Domsjö-Vårby) haft möjlighet att ansöka om ett gratis busskort och 130 personer nappade på erbjudandet. Urvalsprocessen startade och efter en enkät kring sina vardagliga resvanor blev 70 deltagare inbjudna till en informationsträff. 58 personer valde sedan att fullfölja och bli testresenär. 

 
Testresenärerna har i utbyte mot ett gratis busskort skrivit kontrakt på att välja bussen minst tre dagar i veckan till och från arbetet under testperioden 12 november till 9 december.
 
Under testperioden får även testresenärerna besvara frågor om hur de upplever sitt bussresande som helhet. Bland annat utvärderas de nya informationstavlor som nyligen satts upp i busskurarna inom stadstrafiken. Informationstavlorna har nu en ny linjenätskarta och nya informationsblad med reseinformaton för bussresenären och har tagits fram i ett samarbete mellan Örnsköldsviks kommun och DinTur.
 
Hållbart resande är ett projekt som ska medverka till att utveckla arbetsmarknadsregionen genom att visa på och testa möjligheter att arbetspendla och resa i arbetet med kollektivtrafik alternativt cykla eller gå. Projektet pågår till augusti 2014.
Publicerat