Samhällsinformation

Förändringar i kyrkan

Själevad är en av församlingarna i Härnösands stift som testar ny ordning för gudstjänster, vigslar, dop och andra kyrkliga handlingar.

Nästan hälften av församlingarna i Härnösands stift testar under det kommande kyrkoåret ett förslag till ny ordning för gudstjänster, vigslar, dop och andra kyrkliga handlingar. Från och med första advent kommer det därför att låta annorlunda i många av stiftets kyrkor.

Det är den svenska kyrkohandboken som är på väg att göras om. I kyrkohandboken beskrivs hur gudstjänster i Svenska kyrkan går till, vilka böner och bibeltexter som läses och vilken musik som ingår. I kyrkohandboken beskrivs ordningen för både högmässor, dop, vigslar och alla andra former av gudstjänster. Det är inte särskilt ofta det här förändras, dagens handbok är den sjunde sedan reformationen på 1500-talet.

Mycket kommer ändå att kännas igen från tidigare. Faktum är att formen för en gudstjänst i stort sett har varit den samma genom århundradena, och så kommer att förbli. Det är detaljer och formuleringar som förändras.

Men detaljerna kan ha stor betydelse. Ett exempel är vigselordningen, synen på äktenskapet är en annan i dag än då den förra handboken skapades. I förslaget till ny handbok finns böner och texter som utgår från de förutsättningar som omger dagens äktenskap och bättre talar till dagens brudpar.

– Samhället förändras och kyrkan förändras, och det är nya behov som gudstjänsten har att möta, säger Anna Stenund, stiftsadjunkt för gudstjänstutveckling på Härnösands stift.

Förslaget till ny handbok ger också församlingarna större frihet än tidigare, öppnar för initiativ att forma gudstjänster utifrån lokala behov och önskemål.

Om två år är det tänkt att den nya kyrkohandboken ska införas på riktigt, efter att dagens förslag anpassats till försöksårets utvärdering. I Härnösands stift, som omfattar Jämtlands- och Västernorrlands län, är det närmare hälften av församlingarna som valt att delta i försöksverksamheten och som därmed har möjlighet att påverka framtidens gudstjänstordning i Svenska kyrkan.

Församlingar i Örnsköldsviks kommun som ingår i testet är: Arnäs, Gideå, Trehörningsjö, Nätra, Sidensjö, Skorped, Själevad, Mo och Björna.




Publicerat