Samhällsinformation

Vaccination mot cancer

Västernorrland är bäst i landet på att vaccinera flickor mot livmoderhalscancer.
Västernorrland är tillsammans med Jämtland bäst i landet på att vaccinera flickor mot livmoderhalscancer. 70-80 % av ungdomarna i Västernorrland som har erbjudits vaccination har vaccinerat sig, medan nationell statistik visar att siffrorna är 40-45 % i hela riket.

– En framgångsfaktor har varit att vi har vaccinerat ute på skolorna, säger mödrahälsovårdsöverläkare Carin Nilses. De flesta andra landsting har erbjudit vaccinationerna på vårdcentralerna.

Sedan ett år tillbaka erbjuds flickor födda 1993-98 kostnadsfri vaccination mot livmoderhalscancer. Trots detta är det få som vaccinerar sig.

Att regelbundet ta cellprov från livmoderhalsen skyddar kvinnor från att få livmoderhalscancer eftersom cellförändringar då upptäcks i tid. Genom att vaccinera sig blir detta skydd ännu bättre. När nu en så stor andel kvinnor i Västernorrland vaccineras får de flesta ett bra skydd, även de kvinnor som senare i livet av olika anledningar inte går på sina cellprovtagningar.

– Genom att vaccinera sparar landstinget pengar. Med en enkel och ofarlig vaccination förhindrar vi lidande och sjukdom som kostar mångmiljonbelopp, säger Carin Nilses.  
Publicerat