Övrig kultur

Utsmyckning vid Näske kaj

Iréne Vestman, med rötter i Köpmanholmen, får uppdraget av Sigrid, Johan och Jonas Nätterlunds Minnesfond.

Sigrid, Johan och Jonas Nätterlunds Minnesfonds arbetsgrupp har beslutat att utsmyckningsuppdraget vid Näske kaj går till Iréne Vestman, Stockholm. Iréne har rötter från Köpmanholmen och gick utbildning vid Konsthögskolan i Stockholm 1980-85. Hon har erhållit en mängd stipendier och utmärkelser samt ställt ut på många museer, konsthallar och gallerier samt utfört många offentliga uppdrag.

Motiveringen för beslutet är att skulpturen är bra anpassad till den specifika platsen, att den fungerar genom sin konstnärliga gestaltning från alla håll och att den är tidlös i sitt uttryck. Det skulpturala uttrycket är fantasieggande och spännande och vid mörker med belysning kommer uttrycket att ge skulpturen ytterligare dimension. Det finns också en funktion med sittytorna.

Iréne kallar sitt förslag NÄSKOM, näs = möte mellan två landytor, och beskriver skulpturen so här:

”Den yttre formen på markens bearbetade del bildar en bokstav från ett av mina skriftspråk och en plats där granitskriften kan växa upp. Granitdelarna består av två upprättstående stenar ur hela block vars fyra tomrum synes växa ur marken.

Morgonsolen vandrar in mot den vinklade delen, vandrar runt skulpturen och belyser dess motsatta sida kvällstid. Om artificiellt ljus riktas in mot vinkeln vid mörkrets inbrott bildas en ljusskrift sedd från vattnet. Från vägen vintertid/nattetid kan skulpturen med sina genombrutna former te sig som en lykta.” 

Nätterlunds arbetsgrupp består av fyra representanter från Nätterlunds referensgrupp, en representant från Nätterlunds förvaltare samt två tjänstemän från kultur & fritid. Skisser har varit utställda i Näske bygård och där har ett 60-tal personer lämnat skriftliga förslag. Det har även inkommit en mängd förslag via telefon och mejl till den operative i Nätterlunds minnesfond, konstintendent Ulla Tällström.

Allt detta har beaktats och det förslag som fick de flesta rösterna överensstämde även med vad arbetsgruppen ansåg. Arbetsgruppen fick inte ta del av detta förrän den hade gett sitt förslag.



Publicerat