Övrig kultur

Julklappstips för musikälskaren

Här får du tio tips på musikbiografier, ge bort i julklapp eller köp till dig själv.
Bowie: album för album
Paolo Hewitt (Ica Bokförlag)

David Bowie är en av de största rockikonerna och han slog igenom med albumet The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars. I praktverket Bowie - Album för album firas det legendariska albumet, boken innehåller massor av unika och tidigare opublicerade foton.

I samband med 40-årsjubiléet för David Bowies legendariska album The Rise & Fall of Ziggy Stardust & the Spiders from Mars kommer denna unika retrospektiv, en hyllning till en av populärmusikens främsta pionjärer. Författaren Paolo Hewitt presenterar alla David Bowies studioalbum i detalj. Boken innehåller kommentarer från dem som arbetade med skivorna, inklusive musiker, tekniker och Bowie själv; samtida recensioner och intervjuer; alla skivomslag reproducerade i verklig storlek samt en mängd unika och tidigare opublicerade foton.

Bobby Boy - Mannen i mig

Stig Hansén (Reverb)

För 50 år sedan kom bondgrabben Bob Dylan till världsmetropolen New York City. Han började uppträda på småklubbarna i Greenwich Village, stal sånger från mästarna han träffade och bodde hos, övergav vänner när han inte behövde dem längre. Inte ens 25 år fyllda hade han, som snabbt blev sedd som sin generations talesman, redan skrivit en lång rad sånger som blev klassiska direkt när de föddes. Nu när han är 72 år ger han fortfarande ett hundratal konserter varje år, kommer med nya album, skriver böcker, spelar in filmer, målar.

”Jag är bara Dylan när jag måste vara det”, sa Dylan en gång. Så vem är han?

Författaren Stig Hansén, som länge följt och skrivit om Dylan, tar här ett personligt och samlat grepp om Dylan. Han går i Bob Dylans fotspår, särskilt i New York City. Lyssnar på vad det är som han egentligen sjunger om. Tittar på hans konst. Läser hans texter. Hör sprickorna i hans röst.
”Det hjälper”, säger Dylan, ”ingen att höra att jag är ledsen.”

Bobby Boy: Mannen i mig kastar nytt ljus över myten Bob Dylan. Det är en lyckad blandning av kalenderbitande artistbiografi, dokumentärroman och personlig betraktelse.

Fredsförklaring
Neil Young (Norstedts)

”Det känns som att skriva passar mig som hand i handske; jag började och sedan gick det av bara farten ...”

För första gången berättar en av rockens levande legender och mest originella artister med egna ord (utan spökskrivare) hela historien om sig själv och sitt liv. Vi får följa en lysande musikkarriär, som tar sin början på 60-talet och som fortfarande är i full gång, drygt fyrtio år senare. Sommaren 2012 släpper nämligen Neil Young sitt femtioförsta album Americana. Hans memoarer är en av årets mest efterlängtade böcker, rikligt illustrerad med foton från olika skeden i livet och karriären. Ett måste för alla musikälskare!

Neil Young är en centralfigur i de senaste fyrtio årens rockhistoria och populärkultur. Han är en enastående personlighet som präglat musiken från sextiotalet med Buffalo Springfield till solokarri¬ärens banbrytande album som After the Gold Rush och Harvest till megabästsäljande inspelningar med Crosby, Stills & Nash, och till återkomsten som grungemusikens skyddshelgon och gudfader.

Neil Young är urtypen för den kompromisslösa artist som bara följer sitt hjärta och sitt eget huvud. I sin bok Fredsförklaring (den amerikanska titeln är Waging Heavy Peace) skriver han om sitt liv och sin musikaliska kreativitet ur ett kalejdo¬skopiskt perspektiv; det är en resa som sträcker sig från det snöiga Ontario till Los Angeles LSD-höljda boulevarder 1966 fram till dagens tillbakalutade och tankfulla tillvaro på Hawaii. Det är häpnadsväckande uppriktigt och slagkraftigt en blivande amerikansk klassiker.

”Jag började och sedan var det bara att fortsätta. Precis som min pappa brukade göra på sin gamla Underwood uppe på vinden. Han sa: skriv på bara, du vet aldrig vad som kan dyka upp.” Neil Young


Yngwie Malmsteen: såsom i himmelen, så ock på jorden
Anders Tengner (Bokfabriken)

Den 18 september 1970 föddes en dröm hos den då sjuårige Hässelbypojken Yngve Lannerbäck efter att ha sett ett tv-program om Jimi Hendrix död. En dröm som han aldrig skulle ge upp, vad som än hände. Drömmen var att bli världens bästa rockgitarrist. 12 år senare landade han i Los Angeles och slog världen med häpnad som Yngwie J. Malmsteen.

Ingen svensk musiker har haft ett sådant internationellt genomslag som Yngwie J. Malmsteen. Det finns ingen som kommer i närheten av hans legendariska status som gitarr-Gud. Men framgången har haft ett högt pris, inte minst för honom själv och de som stått honom nära. Här får vi för första gången någonsin den sanna bilden av Yngwies liv och gärning, skildrat genom nyckelpersoner som var med.

Musikjournalisten Anders Tengner har grävt fram ett ytterst unikt och känsligt material. Bilden som vuxit fram är både komplex, fascinerande och skrämmande. Intervjuer har gjorts med en stor mängd personer som på olika sätt stått nära Yngwie både i Sverige och USA. Lärare, klasskamrater, släktingar, bandmedlemmar, flickvänner, fruar, kompisar, managers, alla har något att berätta. Berättelser om ensamhet, passion, kärlek, svek, skandaler, misshandel, drogmissbruk, sex och musik vävs in i denna gripande skildring av Sveriges enda riktiga rockikon.

Boken inkluderar ett rikt aldrig tidigare publicerat bildmaterial. Här finns bilder tagna av några av världens främsta rockfotografer men också bilder från privata bildsamlingar.


Bruce
Peter Ames Carlin (Albert Bonniers Förlag)

I nära fyra decennier har Bruce Springsteen, arbetarkillen från New Jersey, varit en av rockens största. Hans karriär omfattar 20 Grammys, två Golden Globes och en Oscar, samt över 120 miljoner sålda skivor och ett otal utsålda turnéer. Han har gett röst åt USA:s folksjäl och ofta sjungit om den amerikanska drömmen och dess baksidor, men är omåttligt populär även i Sverige - vem minns inte när en rekordpublik nästan hoppade sönder Ullevi under en Springsteenkonsert 1985? Det är en kärlek som är besvarad, och Bruce Springsteen har ofta setts vandra runt på egen hand på Stockholms gator.

Trots sina direkta texter har privatpersonen Bruce förblivit ganska reserverad, och musikjournalisten Peter Ames Carlins biografi Bruce ger därför en ny inblick i Springsteens liv. Boken ger oss ett svar på vem Bruce är, både som människa och som artist, i en kronologisk skildring av hans långa karriär. Carlin har gjort djupintervjuer med familj, bandmedlemmar, barndomsvänner, exflickvänner och inte minst med Bruce själv. Redan i prologen skildras ett samtal mellan Peter A Carlin och Bruce Springsteen som låter oss ana Bruces charm och förstås också hans komplicerade förhållande till det egna kändisskapet.

Bruce är ett måste för alla fans - Carlin har haft fri tillgång till Springsteen och hans närmaste på ett sätt som aldrig tidigare förekommit, och resultatet omfattar hela bredden av Springsteens häpnadsväckande karriär och är den hittills mest avslöjande skildringen av New Jerseys störste son.

En bladvändare till biografi över en av de mest komplexa och fascinerande artisterna inom amerikanskt musikliv.

John Lennons brev: en brevbiografi
John Lennon, Hunter Davies (Norstedts)

Utgivningen av John Lennons brev är en unik publicistisk händelse. Yoko Ono, som inte äger alla breven men väl upphovsrätten, har gett sitt tillstånd att publicera närmare 300 texter. Det rör sig om en fascinerande samling brev, vykort, arga lappar, listor och mycket mer. Allt sammantaget fogas fler pusselbitar till bilden av legenden Lennon. För urval och kommentar står Beatlesbiografen Hunter Davies, som kände John Lennon väl.

Bläck och penna var Lennons instrument likväl som gitarren och rösten. John skrev brev och vykort hela sitt liv: till vännerna, familjen, främlingar, dagstidningar, organisationer, advokater och tvättinrättningar. För det mesta skrev han roligt, informativt, propagerande, klokt, galet, poetiskt, plågat och ibland förkrossande.

Alla dessa brev, vykort, tankar och texter fanns hos samlare, handlare eller i privatpersoners bankfack. Det var ett enormt detektivarbete Hunter Davies ställdes inför när han satte igång med insamlandet. Likafullt som publiceringen av texterna är en publicistisk händelse så är Davies arbete en stor bedrift. Han har organiserat texterna kronologiskt för att bygga upp en biografisk berättelse som speglar Lennons liv. John Lennons brev ger unikt tillträde till tankevärlden hos en av vår tids största personligheter.

Hösten 2012 är det 50 år sedan Beatles spelade in sin första egna skiva: en singel med A-sidan ”Love Me Do” och B-sidan P.S. I Love You! John Lennons brev släpps samtidigt runt om i världen i samband med 50-årsjubileet.


Mick Jagger: en biografi
Philip Norman (Bokförlaget Forum)

50 år av rockhistoria. Mick Jagger är den oefterhärmliga sångaren i en av väldens mest inflytelserika och kontroversiella rockgrupper genom tiderna, Rolling Stones. Ett musikgeni vars karriär sträcker sig över fem årtionden och än idag fyller gruppen arenor runt om i världen.

I Philip Normans bok får vi följa musiklegenden från de tidiga skolåren och den trygga uppväxten i en medelklassmiljö i efterkrigstidens England. Till när han och Keith Richards träffar den coole och musikaliske Brian Jones och de tillsammans bildar Rolling Stones. Nu börjar ett närmast osannolik liv fyllt av droger, kvinnor, framgång, död och status som världens största rockmaskin.


Madonna
Maria G Francke (Historiska Media)

Sedan debutalbumet Madonna 1983 har hon lyckats hålla sig på den absoluta toppen. Under sina trettio år i branschen har hon dominerat som en av pophistoriens främsta hitmakare, och hon är kommersiellt sett den mest framgångsrika kvinnliga artisten genom tiderna.

Nöjes- och kulturjournalisten Maria G Francke har följt Madonna genom hela hennes karriär, både som ett privat fan och som professionell skribent. I denna första svenska biografi om Madonna skriver hon initierat om hennes olika roller som musiker, skådespelare och modeikon, som affärskvinna, förebild och mamma.


Raw Power
Mats Bäcker (Norstedts)

Redan 1977 tog fotografen Mats Bäcker sin berömda svartvita bild av Iggy Pop. Bilden av punklegendaren som gör fingret åt publiken har sålts på auktion för rekordsummor och fått ikonstatus. Detta frusna ögonblick på Dad's Dancehall i Köpenhamn är en stark symbol för en ny tid och för en ny våg av rockband.

För Mats Bäcker blev bilden startskottet på en framgångsrik karriär som en av Sveriges mest stilbildande rockfotografer. Under slutet av 1970-talet och början av 1980-talet skildrade han rock- och punkstjärnor i intima porträtt, backstage och på scenframträdanden.

Listan över Mats Bäckers möten med svenska och internationella stjärnor är lång: U2, Rolling Stones, The Clash, Joakim Thåström, Plura, Ulf Lundell, ABBA, Eva Dahlgren, David Bowie, Tina Turner och Grace Jones bara för att nämna några. Han stod mitt upp i den nya våg av musik som sköljde fram i början av 1980-talet: Garbochock, Pink Champagne, Problem, Commando M Pigg, Kai Martin & Stick! och Lolita Pop är bara några av de många band han fotograferat. Många av bokens foton har tidigare publicerats i den inflytelserika musiktidskriften Schlager, där Mats Bäcker under flera år arbetade som fotograf.

Raw Power är en exklusiv coffee table bok som bjuder på stjärnglansiga rockfoton av högsta kvalitet. Men också på fotografens personliga anekdoter från sina möten med rockens stora. Det här är en tidsresa, till en epok då rå attityd och mäktig kraft pulserade från såväl små klubbscener som stora arenor. Boken är en guldgruva för musikintresserade och fans, men också ett viktigt kulturhistoriskt dokument om några av modern rockmusiks föregångare och förebilder.

Mats Bäcker har idag lämnat rockmusiken bakom sig. Men han har hållit sig kvar framför scenen och anses idag vara en av Sveriges främsta fotografer inom klassisk scenkonst, som dans och opera. Hans fotografier har genom åren visats på ett stort antal utställningar.


Amy Winehouse: en omöjlig kärlek
Mick O´Shea (Norstedts)

Sommaren 2011 fick den ökända klubb 27 ännu en medlem när Amy Winehouse dog. Alkoholen och drogerna kastade länge en skugga över hennes begåvning. Nu skildras hennes liv i en biografi - barndomen, genombrottet och den tragiska döden.

Janis Joplin, Jimi Hendrix, Jim Morrison och så vidare, rockmusiken har förlorat många artister vid 27 års ålder. När Amy Winehouse dog var hon lika känd för sitt olycksaliga privatliv som för sina listettor. Faktum kvarstår att hon med sin unika röst och musikalitet var en av världens mest fängslande och övertygande kvinnliga artister. Den monumentala sälj- och kritikerframgång hon nådde med sin mångmiljonsäljande andra skiva Back to Black (2007), gjorde henne till en internationell stjärna över en natt.

Men snart var det hennes liv utanför scenen som skapade de största rubrikerna i kvällspressen. Fylleskandaler, ätstörningar och ett allmänt självdestruktivt liv med droger samt ett stormigt äktenskap med Blake Fielder-Civil kom att överskugga de musikaliska framgångarna trots att skivförsäljningen nådde nya toppnoteringar.

Mediavärlden kretsade som gamar när hennes värld imploderade och begåvningen förskingrades i drog- och alkoholdimmor. Den 23 juli 2011 förlorade hon slutligen kriget mot de inre demonerna, alkoholen och drogerna, och dog endast 27 år gammal.

Amy Winehouse sålde mer än 15 miljoner skivor under sitt korta liv och vann fem Grammys. Tiden före sin död arbetade hon med en länge efterlängtad tredje skiva som dock inte hann fullbordas. I december 2011 släpptes en postum skiva, Lioness: Hidden treasures, med några spår från de inspelningarna, kompletterat med äldre hopsamlat material.

Publicerat