Trafik

Ö-vik finalist i Stora Trafiksäkerhetspriset

Efter noggrant övervägande har juryn för Stora Trafiksäkerhetspriset valt ut finalisterna till Stora Trafiksäkerhetspriset. I projektet SAFEWAY2SCHOOL är Örnsköldsvik med i en av tre kategorier.

Stora Trafiksäkerhetspriset stöttas av Bilprovningen, som är huvudpartner till tävlingen samt Transportgruppen, TYA, IQ-Initiativet och STR, Sveriges Trafikskolors Riksförbund som är partners.

För att öka säkerheten och tryggheten för barn som färdas med buss till och från skolan har ett EU- finansierat projekt genomförts mellan 2009–2012 i Örnsköldsvik och på fyra andra platser i Europa. Projektet har haft fokus på hela resan till och från skolan och utgår från befintlig teknik som har anpassats till skolskjutsverksamhet.

Skolvägen är en viktig del av barns vardag och ska utformas så att resan till och från skolan sker tryggt och säkert. Tidigare studier har visat på vikten av en helhetssyn för att minska risken att barn skadas eller omkommer i skolskjutsrelaterade olyckor. Det har även visat sig att genomsnittlig ålder på de barn som skadas eller dödas i skolskjutsolyckor är 12–13 år och att det mest riskfyllda momentet är när barnen är på väg hem från skolan.


SAFEWAY2SCHOOL syftar till att öka säkerheten och tryggheten under hela resan, och har ett särskilt fokus på situationer där barnen är oskyddade trafikanter. Försök har genomförts på fem platser i Europa varav Örnsköldsvik är en. Övriga fyra finns i Italien, Polen, Tyskland och Österrike.
Publicerat