Mat & dryck

Nytt grepp för att få män att äta mer grönt

Bara fyra procent av männen i Västernorrland äter de rekommenderade 500 grammen grönsaker per dag.

Västernorrlänningarna äter för lite grönsaker och frukt. Bara fyra procent av männen äter de rekommenderade 500 grammen grönsaker per dag. I riket är andelen högre, 13 procent. Därför satsar nu Landstinget Västernorrland tillsammans med övriga norrlandsting, på att väcka frågan om att äta mer grönt med hjälp av reklamfilm.

– I den senaste stora undersökningen vi gjort i Västernorrland var det så få som fyra procent av männen i som åt fem grönsaker/frukter om dagen så det finns utrymme för förbättring, säger folkhälsoplanerare Johannes Dock.

Ungefär 80 procent av all hjärt-/kärlsjuklighet och diabetes går att förebygga men också cancer går att förebygga med goda levnadsvanor. Det handlar om ganska små mängder frukt och grönt som behövs för att förebygga både hjärt-/kärlsjuklighet, diabetes och cancer. Att äta fem frukter/grönsaker om dagen eller 500 gram kan vara ett enkelt mått eller riktmärke.

– Ett område där Västernorrland tillsammans med övriga norra Sverige sticker ut är vår konsumtion av grönsaker och frukt. Särskilt männen tycks ha svårt att ta till sig budskapet om att äta mer grönsaker och frukt, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Margareta Berglund Rödén. Därför har vi valt att göra TV-reklam som särskilt riktar sig till män, för att påminna om att äta mer grönsaker och frukt.

Publicerat