Övrig kultur

Grattis Bamse!

Världens starkaste björn fyller 40 - men är betydligt äldre än så.

Den allra första Bamse-tidningen kom ut i januari 1973. Sedan dess har Bamse och hans vänner varit ute på otaliga äventyr.

– Det är fantastiskt att tidningen i dag 40 år senare läses av över 100 000 barn var tredje vecka, säger Bamses chefredaktör Charlotta Borelius. Vi som jobbar med Bamse gör vårt bästa för att göra en tidning i Runes anda.

Skaparen Rune Andréasson släppte sin första serie med Bamse 1966 men redan långt innan dess hade han ritat flera andra serier med björnar, "Brum", "Nalle ritar och berättar" och "Teddy". Teddy hade dessutom underrubriken "världens starkaste björn" och ett karaktärsgalleri som påminde mycket om de figurer som sedermera dök upp i Bamse, med både en tidig Skalman och en lite stöddigare brun kanin vid namn Lasse Skutt.

Andréasson ångrade att han gjort Teddy så stark utan att ge honom någon svaghet. För att serien skulle bli spännande var han ofta tvungen att söva ned Teddy, och det blev till sist väldigt tjatigt. Så föddes idén till Bamse – en liten björn som bara är stark när han har ätit dunderhonung, som klarar det mesta men inte allt.

Namnen Brum, Teddy och Nalle inspirerade senare till namnen på Bamses ungar Brum, Teddy och Nalle-Maja.

Publicerat