Trafik

Trafiksäkerhetspris till Örnsköldsvik

Projektet Safeway2School utsågs till en av tre vinnare av Stora Trafiksäkerhetspriset 2013.

Örnsköldsvik har som enda stad i Sverige deltagit i det internationella projektet som koordinerats av VTI (Statens Väg- och transportforskningsinstitut). Övriga fyra städer finns i Italien, Polen, Tyskland och Österrike. Projektet har finansierats med medel från EU och genomfördes 2009 – 2012. Örnsköldsvik får priset i kategorin Årets beställare.

Projektets syfte har varit att arbeta för att öka säkerheten och tryggheten för barn under resan till och från skolan. Särskilt fokus har legat på situationer där barnen är oskyddade trafikanter.

Genom projektet fick Örnsköldsviks kommun möjlighet att vara med och testa framtidens utrustning för ökad säkerhet. I testgruppen ingick ca 60 elever från Höglandskolan.

Projektet är nu avslutat och den utrustning som använts har samlats in. Myndigheterna bakom projektet arbetar vidare för ökad trafiksäkerhet kring skolskjutsar. I det arbetet är resultaten från Safeway2School en viktig del.

Stora Trafiksäkerhetspriset har instiftats av branschtidningarna RESFORUM, TRAFIKFORUM och Transport & Logistik iDag. Syftet med priset är att lyfta fram goda exempel inom trafiksäkerhet och främja det fortsatta arbetet kring trafiksäkerhet.

Tävlingen arrangeras för fjärde året i rad i samarbete med Transportforum i Linköping. Huvudpartner är Bilprovningen och partners är TransportGruppen, TYA, IQ-initiativet och Sveriges Trafikskolors Riksförbund, STR.

Publicerat