Övrig kultur

Snart är glada julen slut, slut, slut…

För dig som ännu inte plockat ner stjärnor och ljusstakar eller kastat ut kvarlevorna av din julgran är det dags snart. Den 13 januari är det nämligen Tjugondag Knut.

Tjugondag jul, i folkmun mer känd som tjugondag Knut, infaller den 13 januari – alltså tjugo dagar efter julafton. Dagen firas i Sverige, Finland och i vissa delar av Norge som julhelgens sista dag. I övriga värden räknas julen som avslutad i och med trettondag jul.
 
Namnet tjugondag Knut har sitt ursprung i det blodiga mordet på Knut Lavard i en skog i närheten av danska Ringsted, 1134, efter det att julfriden var avslutad den 6 januari. Mördaren var hans egen kusin Magnus som såg Knut som en stark konkurrent om vem av dem som skulle få överta kungamakten efter Magnus far, Kung Nils.
 
Knut Lavard blev senare helgonförklarad och hans dödsdag den 7 januari fick under medeltiden sitt namn infört i helgonlängder och almanackor. I Danmark är denna dag fortfarande Knutsdagen. I Sverige flyttades Knutsdagen i början av 1700-talet till 13 januari vilket också försvarar dess nuvarande namn – tjugondag Knut, som också kör julen ut.
 
Källa: Julisverige.se

Publicerat