Övrig kultur

Kulturhuvudstadsåret 2014

20-årsjubilerande Holmöns visfestival hoppas kunna boka upp Buffy Sainte-Marie till nästa års konsert.

Holmöns visfestival firar 20-årsjubileum 2014. Arrangörerna planerar en särskild jubileumskonsert inne i Umeå som får 300 000 kr i stöd. Förhoppningen är att den världskända singer/songwriter-artisten Buffy Sainte-Marie ska uppträda på konserten.

Förutom den traditionella festivalen på Holmön vill arrangörerna Visans vänner uppmärksamma 20-årsjubileet med en särskild utomhuskonsert i Umeå den 23 juli under kvällstid. Syftet är att uppmärksamma visans berättande kraft i de svenska minoritetsspråken, samiska, romani, chib, jiddisch, finska och meänkieli. Dessutom vill Visans vänner sätta en internationell prägel på konserten.

-  Vi har stora förhoppningar om att kunna boka upp Buffy Sainte-Marie som representant för de indianska urfolken i Nordamerika. Det skulle passa så bra in i konceptet för konserten, säger Christer Jilder som är festivalamiral.

Visans vänner har också tagit kontakt med föreningar där minoritetsspråken är representerade. Tanken är att dessa föreningar ska kunna visa upp sina olika kultur-, dryck- och mattraditioner under arrangemanget.

Kulturhuvudstadsåret 2014

Umeå har utsetts till Europas kulturhuvudstad 2014. Varje år utser EU två kulturhuvudstäder i Europa, med syfte att belysa vårt gemensamma kulturarv och väcka intresse för den kulturella rikedom som finns i länderna inom EU. I Umeå är satsningen en viktig del av kommunens långsiktiga tillväxtstrategi. Den ger ett större intresse för staden och dess aktörer, och bidrar till kulturdriven tillväxt. Det skapar nya möten, nätverk och samverkan mellan Västerbotten och Europa.

Publicerat