Samhällsinformation

Legionellafallets smittkälla sannolikt fastställd

Mycket pekar på att bioreningen vid Domsjö Fabriker är källan.

Vid ett möte mellan Smittskyddsenheten och Länsstyrelsen i Västernorrland, Örnsköldsviks kommun, Smittskyddsinstitutet samt Domsjö Fabriker har det konstaterats att Domsjö Fabrikers biologiska rening inte kan uteslutas som smittkälla när det gäller den äldre person, boende i Domsjö, som nyligen avlidit i legionärssjuka. Smittskyddsinstitutets analyser visar att bakterier från patienten överensstämmer med legionellabakterier från bioreningen.

- Det är sannolikt att bioreningen är smittkällan. Våra analyser visar att bakterierna är av samma typ, säger Caroline Schönning, mikrobiolog vid Smittskyddsinstitutet.

Smittkällan kommer aldrig att kunna fastställas till 100 procent men med tanke på omständigheter som förekomst av hög halt legionellabakterier i och kring anläggningen och inga andra kända smittkällor i närheten, bedöms bioreningen som den sannolika smittkällan.

- Exakt hur personen smittats kommer vi förmodligen aldrig att få veta, säger Hans Boman, smittskyddsläkare i Västernorrland, och fortsätter:

- Att insjukna i legionärssjuka är ovanligt och det kräver att en rad olyckliga omständigheter föreligger. I allmänhet drabbar sjukdomen personer med underliggande sjukdomar, nedsatt immunförsvar och hög ålder. Jag ser ingen anledning till oro eftersom risken att insjukna trots allt är liten, och nu ännu mindre efter vidtagna åtgärder.

Domsjö Fabriker har stängt den del av bioreningen där legionellabakterier i huvudsak tillväxer.

- När Domsjö meddelade oss som tillsynsmyndighet att de ville stänga den aeroba delen beslutade vi med stöd av lagstiftningen att förbjuda Domsjö Fabriker fortsatt drift av den aeroba delen tills vidare, säger Bengt Gruvin, miljösakkunnig vid Länsstyrelsen i Västernorrland.

- I och med att smittkällan nu sannolikt har identifierats och att fabriken vidtagit åtgärder för att minska riskerna för ytterligare spridning, bedömer vi vårt smittskyddsärende som avslutat, tillägger Niclas Jonsson, miljöinspektör vid Örnsköldsviks kommun.

Publicerat