Musik

Gyllene Tider till Örnsköldsvik

17 år efter succéspelningen på Parken kommer det klassiska svenska popundret till Strandparken lördag 3 augusti.

Ni som var på Återtåget 1996 på Parken i Ö-vik, Gyllene Tiders återföreningsturné efter tolv års tystnad, minns säker hur det var. Absolut knökfullt och tidernas publikrekord. Exakt hur mycket folk är oklart men det förekommer uppgifter på 9 000 och mer.

– Jag vill minnas att vi hade 10 400 personer, säger Mats Abrahamsson som då hade ansvar för konserterna på Parken.

– Det fanns ingen övre gräns för hur mycket folk vi fick ta in på den tiden och folk stod som packade sillar. Jag minns att vi efteråt sa att vi nog inte kan ta in så mycket folk fler gånger.

Dessutom valde många att inte betala in sig, i stället satt man i slänten från Parkskolan och lyssnade på konserten utanför själva området.

Nu vill Fredric Wedin, Verkställande Byrån, upprepa publiksuccén från 1996 – och kanske till och med slå det gamla publikrekordet.

– Målsättningen är självklar. Vi ska ha över 10 000 i publiken, vi ska göra den största konserten någonsin i Ö-vik, säger Fredric som är lokal arrangör.

Att få Live Nation att lägga en av Gyllene Tiders konserter i Örnsköldsvik är ännu en fjäder i hatten för Fredric Wedin, som sedan tidigare gjort klart med Tomas Ledins turnépremiär i Ö-vik 22-23 februari.

– När man ska summera 2013 tror jag alldeles säkert att man kommer att vara rätt nöjd med att både haft Ledin och Gyllene Tider på besök. Dessutom har vi ju även gratiskonserten 7/7 med Tidningen 7 och deras samarbetspartners. Vi har några tänkbara förslag på artister som vi diskuterar just nu. Vi har också ett par grejer till på gång under hösten i Fjällräven Center, säger Fredric.

Eftersom Gyllene Tiders konsert läggs i Strandparken, där också gratiskonserten Sjunde i Sjunde arrangeras, måste hela parken hägnas in för att man ska kunna ta entré.

– Det är riktigt, det blir ett stort projekt att lösa. Samtidigt är det väldigt kul att parken används till sådana här arrangemang. I jämförelse med konserterna vi haft 7/7 blir det en lite annorlunda placering av scenen. Det blir spännande och det känns förstås jättekul att fler och fler ser Ö-vik som ett givet stopp under sina turnéer, på både sommaren och vintern. Vi gör inte många konserter per år men det vi gör, det gör vi bra och det kommer alltid folk.

Senast vi såg Gyllene Tider på scen var 2004, 25 år efter det att bandet slog igenom med ”Flickorna på TV2”. Sedan dess har de stått för den svenska sommarens soundtrack med pop-klassiker som ”Leva livet”, ”När vi två blir en”, ”Puls”, ”Gå & fiska” och givetvis ”Sommartider” för att nämna några.

Alla dessa pop-pärlor i låtlistan, som 2004 uppdaterades med ”En sten vid en sjö i en skog” och ”Tuffa tider (för en drömmare)” från albumet ”Finn 5 fel!” bidrog till att locka 492 252 personer. Turnén är fortfarande den största i Skandinavien någonsin.

Årets upplaga ”Dags att tänka på refrängen” når 18 städer under juli och augusti. Turnén inleds på Marknadsplatsen i Halmstad den 5 juli och avslutas på Sundbyholms Slott i Eskilstuna den 10 augusti. Gyllene Tider kommer att bli det första bandet som spelar på Tele2 Arena i Stockholm – den 27 juli blir det premiärkonsert på nya Stockholmsarenan.

Linnea Henriksson, som i lördags vann P3 Guld för Årets Artist följer med på turnén som gästartist. Linnea är också från Halmstad och hennes debutalbum ”Till mina älskade och älskare” var ett av förra årets mest spelade album och flera av singlarna, t.ex. ”Lyckligare nu” har alla spelats flitigt på radio.

Per Gessle, Mats Persson, Anders Herrlin, Göran Fritzon och Micke Syd Andersson dammar av gitarrer, Farfisaorgel och trummor. Det har blivit dags att tänka på refrängen. Igen.

Datum
   5 juli  Halmstad, Marknadsplatsen
   7 juli  Lysekil, Gullmarsvallen
 10 juli  Helsingborg, Sofiero Slott
 12 juli  Göteborg, Slottsskogsvallen
 13 juli  Malmö, Stadion      
 15 juli  Ronneby, Ronneby Brunn
 17 juli  Linköping, Stångebrofältet
 19 juli  Karlstad, Mariebergsskogen
 20 juli  Leksand, Hembygdsgårdarna
 21 juli  Örebro, Brunnsparken       
 24 juli  Kalmar, Fredriksskans       
 26 juli  Jönköping, Elmiafältet
 27 juli  Stockholm, Tele2 Arena
 31 juli  Gävle, Gasklockorna          
  2 aug  Sundsvall, Konsertfest - Norrporten Arena *
  3 aug  Örnsköldsvik, Strandparken
  9 aug  Skövde, Karstorps Fritidsområde
10 aug  Eskilstuna, Sundbyholms Slott

Information gällande barn tom 10 år.
En speciell barnbiljett för endast 15 kronor (inkl förköpsavg) gäller för barn 10 år och yngre, i vuxet sällskap. Varje vuxen-biljett ger tillträde till ett barn som är upp till 10 år, t.ex. två vuxna får ta med sig högst två barn med barnbiljett. Meddela antal barn till biljettförsäljaren vid inköpstillfället. Alla måste ha en biljett för att kunna komma in på konserten så att vi av säkerhetsskäl kan beräkna publikantal.
Barnbiljetter gäller endast för onumrerade ståplatser, så denna förmån gäller inte vid reserverade sittplatser. För konsertbesökare över 10 år gäller fullt biljettpris.
 
Information gällande volymrestriktioner för barn under 13 år.
Det kommer att finnas ett speciellt område för barn under 13 år där ljudnivån inte överskrider 97dBA. Utanför det avsedda området kan ljudnivån nå upp till 100dBA, vilket Socialstyrelsen anser vara skadligt för barn under 13 år. Eftersom vi måste följa Socialstyrelsens regler utan att sätta en åldersgräns på konserten får alla sällskap med barn under 13 år särskilt avsedda områden för att inte riskera sin hörsel, enligt Socialstyrelsens rekommendationer.  

* Ovan gäller på samtliga Gyllene Tider konserter 2013 förutom Sundsvall Konsertfest Norrporten Arena där det är särskilda regler.


Publicerat