Saga S

Ett omedelbart telegram till omvärlden!

Det har blivit ett väldigt jagande efter antalet ”likes” på sociala forum den senaste tiden kan jag tycka. Men i allra högsta grad anser jag att konceptet ”en bild säger mer än tusen ord” har stärkts!

 

Företag lottar ut presentkort eller resor för att deras facebookprofilsidor (vilka skapas i allt större utsträckning) ”gillas” genom en enkel knapptryckning och subgrupper inom det digitala sociala nätverket hjälper till att sprida information om arbete, träningsupplägg/tider eller varför inte att bjuda in utvalda facebook-bekanta till sammankomster för fest och firande? Aldrig förr har så många återsamlingsträffar för gamla skolklasser nått ut till alla klasskamrater efter så lång tid ifrån varandra och aldrig någonsin har vi varit mer tillgängliga för kontakt!



Nästa steg i den digitala världen har blivit att internet slog rot i telefonen. Som jag tidigare beskrivit har numera gemene man i princip en dator i sin näve vart hen än går (tänker inte diskutera användningen av ordet ”hen” i högre grad än att det är mer praktiskt att nyttja än ”han/hon”). Visserligen har man under flera års tid kunnat skicka ”mms” till varandra i viss utsträckning, men kostnader för dessa och ”mottagnings-bök” på grund av att telefoners olika funktioner (och förståelser av varandra?!) har gjort att vi först på senaste fått agera ut vår fetisch och fascination för just BILDSPRÅK!

Det sägs att en bild säger mer än tusen ord. Varför är det så?

Jag tror alla har med sig olika känslor och tusentals olika erfarenheter i varje moment i sina liv. Man kan endast i en vild fantasi anta att personen som sitter mitt emot en själv kan instämma att just DENNA PIZZA var den grymmaste som någonsin skapats i en vedugn eller att molnens formationer JUST IDAG var perfekta för picnic-stunden på försommaren. Jag är fullständigt av uppfattningen att individer SER olika saker och uppskattar otaliga vyer, miljöer och medmänniskor på ett otroligt olikt sätt från varandra. I det första scenariot jag föreslog ovan kan personen mittemot mig tänka att pizzan var oslagbar för att den var estetiskt tilltalande på grund av komponeringen på tallriken, medan jag själv kanske begrundade den utifrån att den låg så perfekt på den vackra porslinstallriken. Och molnen, ja, de kan skicka konnotationer till mellanstadiets natur-lektioner såväl som att man filurar på om det är en rosa elefant eller ett tåg som de ser ut som!

Hur som helst vill jag uttrycka att våra digitala kommunikationshjälpmedel idag fört oss till att vi i ett omedelbart ögonblick kan fånga en stund i våra liv och förmedla den vidare genom att rikta vår telefon och snudda vid vår pekskärm. Och detta utan att veta vad vi egentligen förmedlar!

Den ensliga tallen mitt ute på ett öppet kalhygge som i programmet ”instagram” ställs i skarp kontrast mot solen med en omgivande svart tjock ram kan både uppröra den lite oroliga och ensamma själen likväl som att den kan ge en annan person känslan av lugn och harmoni. Det är detta jag tycker är så oerhört spännnade med min nya favoritfunktion i ”telefonen”; att ta en bild och sedan leka med dess budskap till de människor runtomkring mig som tar del av samma forum! Aldrig kommer jag få veta vad just min eller mina bilder berättar för andra, för jag kan aldrig sätta ord på vad synen kommer väcka i mottagarens ögon. Men jag älskar hur jag får leka med hur JAG ser på min omvärld; VAD jag ser och exakt vad i MIN värld som får ett knivskarpt fokus (som är en av funktionerna som instagram erbjuder vid den enkla bildredigeringen!).

Det är häftigt hur mycket kontrast och mening vi kan skapa i en liten fyrkant!

Publicerat