Ungdom

Unga under lupp

Föreningar är viktiga för kommunens ungdomar, intresset för samhällsfrågor är större än intresset för politik och elever vill gärna vara med och påverka inom skolan. Det framgår av undersökningen Lupp.

Undersökningen Lupp (Lokal uppföljning av ungdomspolitiken) genomfördes under hösten 2012 bland ungdomar i kommunen för att ta reda på hur det är för unga att leva och bo i Örnsköldsvik. Nu är den första rapporten som visar en del av resultaten sammanställd och ska användas som underlag för diskussioner och samtal kring unga i Örnsköldsviks kommun.

Undersökningen har genomförts bland ungdomar i årskurs 8 och bland gymnasieelever i årskurs 2. I en webbenkät har ungdomarna fått svara på ett stort antal frågor kring skola, fritid, inflytande, hälsa, trygghet, framtid och arbete.

Föreningslivet är viktigt
Att vara med i en förening är viktigt under uppväxtåren. Örnsköldsviks kommun har generellt ett bra föreningsliv och en bredd som gynnar många.

I Örnsköldsvik är ca 75 % av ungdomarna i årskurs 8 med i någon förening. Här ligger Örnsköldsvik betydligt högre än övriga kommuner i landet som deltagit i Lupp 2012, där snittet ligger på ca 60 %. Även för ungdomar i gymnasiets årskurs 2 ligger deltagande i föreningslivet högre än för riket.

Både bland ungdomar i årskurs 8 och de i gymnasiets årskurs 2 dominerar idrottsföreningarna stort. Det är lika stor andel tjejer som killar som är med i en förening.

Gemensamt för alla kommuner i Lupp 2012 är att andelen som är med i en förening minskar när man börjar på gymnasiet.

Möjlighet att påverka inom skolans värld
Av Lupp 2012 kan utläsas att elever gärna vill påverka inom skolan. Ett område är skolmaten, som är en stor fråga för eleverna. 2012 års undersökning visar att man i båda de undersökta åldersgrupperna tycker att skolmaten blivit sämre än vad man tyckte 2009. I båda åldersgrupperna vill minst 70 % vara med och påverka maten i skolan men bara 15 % uppger att man får vara med och påverka.

Samhällsintresse och påverkan
Av Lupp att döma finns det hos de svarande ungdomarna ett ganska stort intresse för världen och samhället. Framförallt gäller det andra länder, där omkring 50 % av de svarande i båda åldersgrupperna har svarat att de är mycket eller ganska intresserade. Intresset för politik är betydligt lägre. Bara ca 20 % har svarat att de är mycket eller ganska intresserade av det.

På frågan om man vill vara med och påverka i de frågor som rör den kommun där man bor, svarar mer än 45 % av ungdomarna i gymnasiets årskurs 2 och en något lägre andel av de svarande i årskurs 8 ja. Något fler tjejer vill vara med och påverka.

Om man försöker påverka använder man sig främst av personliga kontakter. Även internet och sociala medier är en stor arena för påverkan.

Om man däremot inte vill vara med och påverka tycks det största anledningen vara att man helt enkelt inte är intresserad. Det finns också en hel del som menar att de kan för lite om hur man gör för att påverka. Och slutligen finns det de som menar att det inte spelar någon roll om de försöker påverka för de som bestämmer lyssnar ändå inte.

 

Lupp genomförs i samarbete med den statliga myndigheten Ungdomsstyrelsen. Det är frivilligt för landets kommuner att delta. I Örnsköldsviks kommun har beslut fattats om att delta i undersökningen vart tredje år.

Publicerat