Saga S

Snövitt; så långt ögat kan speja

Från lite ovanliga snö- och isupplevelser efter ”glädjetåget” Ulvö Hockeys framfart på Fjällräven Center (och sen i VIP-avdelningen på Harrys!) samt mitt första äventyr på snöskor färdas jag nu på nästa tåg till frostiga intryck. Engelbrektsloppet!

 





 

I skrivandets stund svischar snötyngda grenar förbi mitt kupéfönster och en dov ljudvolym av prassel och småprat kännetecknar min omgivning i vagnen. Det luktar leverpastejmacka och då och då slår det lock för öronen. Jag gillar däremot att åka tåg. Jag gillar resande och att vara på väg någonstans över huvud taget. För att vara helt ärlig är det något av det bästa jag vet!

Det är något visst med att färdas någonstans. Det ligger ständigt förväntningar i luften enbart i aktiviteten att bege sig. Rörlig blir man genom att ha en liten packning att bära på samt när man förberett matsäck/proviant för säker överlevnad och en (ibland kortvarig) harmonisk tillvaro. Jag går knappt ett steg utan en vattenflaska och en proteinbar/frukt eller burk med nötter i väskan/tygpåsen. Tänk om jag skulle fastna i en hiss eller hamna på en plats där det inte ens finns några energireserver att investera i? På sätt och vis kan man säga att jag alltid är förberedd på att klara mig en hel dag utan kontakt med omvärlden. Om detta gör mig äventyrslysten eller bara misstrogen till min närmiljö vet jag inte, men det är hur som haver på detta vis jag fungerar.

ENGELBREKTSLOPPET. Sedan Jocke Bäckström tog sig an fallet Saga Sundberg var målet att med bästa förutsättningar rusta mig för 60km på längdskidor i Norberg utanför Gävle/Uppsala-området den 10e februari 2013. Imorgon.  Detta är ännu en skiddistans som ingår i kombinationen ”En Svensk Klassiker” som jag i och med min ”Gladiatorerna”-medverkan i fjol åsidosatte min möjlighet att fullborda, då inspelningen kolliderade med den 300km långa Vätternrundan. Det trixiga med Klassikern är ju att den behöver göras under ett år och jag behöver därför åter göra ett skidlopp för att sedan kunna avsluta med cyklingen i början av sommaren. Vansbrosimmet och Lidingöloppet är ur vägen och Vasaloppsminnena från förra årets februarislut kommer tillbaka vid varje stavtag i spåret. Detta lopp är tre mil kortare dessutom!

Med tekniktänk i huvudet från syskonen Domeijs längdskidkurs uppe på Skyttis för några helger sedan (www.domeijs.se) och med dygnsfärskt tävlingsvallade skidor (utfört av min kunniga kollega Tommy på Stadium) knarpar jag in kilometrarna som är kvar till starten i Norberg på söndag förmiddag. Strax är det dags igen!

Men…  Ja, det finns tyvärr ett stort MEN med i bilden! Min kropp har dragit på sig en riktig dänga av förkylning mot helgens slut efter en hel del hårt jobb och bristfällig sömn. Träningen under denna vecka skulle varit lätt och fokuserat på ”tömning” och sedan uppladdning av nya fräscha glykogen-förråd i musklerna, men då hela bröstet spänner vid pulsökning kändes det oerhört dumdristigt att köra några som helst ”maxprestationer” och intervaller dagarna innan avresa. Fredag och lördag var dessutom bestämt avsatt för VILA (men jag ville självklart inte missa spektaklet Ulvö Hockey lyckats åstadkomma med DM-final mot Modo där jag till och med blivit privilegierad att beskåda från en loge)! På fredagkvällen mot resdagen lördag (idag) inleddes alltså den regelrätta vilan runt 02snåret på natten. Det borde inte vara någon ursäkt att jag kom tvåa i Höga Kusten Halvmaraton efter att ha jobbat natt och sedan sovit fyra timmar innan tävling och inte heller när jag hade samma förutsättningar för 21km Salomon Trail Tour i mastig terräng och klarade mig galant… men gällande större och ovanliga sociala event kan jag inte låta bli att haka på hur dålig timingen än kan vara!

Så, med ”lagom mycket vila” och en oklar mängd bakterier i den rossliga kroppen (ett försök att minimera dessa blev i alla fall att runda av 33 nyktra dagar med att dricka ”en del” whiskey med de glada Ulvö-grabbarna i kavaj) ska jag lägga mig på extrasängen i Alvestas Best Western hotellrum nr 51 med mina härliga och stöttande föräldrar som kommer skjutsa mig till starten imorgon och sedan transportera mina kvarlevor till Stockholm imorgon kväll!

Håll tummarna för mig!!

 

Länkar
Publicerat