Övrig kultur

Kulturhuvudstadsåret 2014

Survival Kit en fråga om överlevnad.

Konstnärskollektivet Verkligheten får 1 300 000 kronor för 2014 för projektet Survival Kit som är ett nära samarbete med konstaktörer i Umeå och Riga.

Survival Kit fokuserar på frågor om överlevnad och hållbarhet på flera olika plan, lokalt som globalt. Som ett konkret exempel fick Rigas konstnärer och kulturarbetare efter den ekonomiska krisen i landet 2009 fråga sig om de skulle tvingas att flytta utomlands eller stanna kvar och vända situationen till något positivt.

Som en reaktion på detta uppkom Survival Kit. De tomma affärslokalerna i Rigas centrum fylldes med konstnärliga verk. Konstnärskollektivet Verkligheten i Umeå blev inspirerade av detta och inledde 2010 ett samarbete med olika aktörer i Riga.

Det är lite av bakgrunden till projektet i Umeå som dels innehåller en work shop  2013 i Umeå och Tärnaby för konstnärer från Lettland och Sverige, dels en konstfestival i Umeå i september och oktober 2014. Festivalen ska innehålla nyskapade verk av runt 30 internationella och lokala konstnärer, seminarier, filmvisningar med mera. Festivalen kommer att ta stadens outnyttjade utrymmen i anspråk och aktivera avsomnade byggnader och glömda utrymmen.

Publicerat