Du är här

2013-02-13 - Ung kultur

Nya artister klara för Umeå Open

Say Lou Lou och Gnucci kommer till festivalen.

2013 kommer att vara systrarna Elektra och Miranda Kilbys år. Åtminstone om man ska tro prognoserna från en allt mer samstämmig musikjournalistkår i Sverige och världen.

Efter att ha funnits som konstellation i mindre än ett år, släppte Stockholmsduon under förra året singeln Maybe you, som resulterade i ett efterlängtat och bejublat premiärgig på Popaganda i augusti. Låten började som en ruffig demo, men fick vingar på nätet och plockades upp av skivbolag. Det är nedtonat, svalt, men trots det kanske hetare än vad ABBA var, enligt somliga amerikanska tidningar.

Soundet och känslan utarbetas tillsammans med låtskrivaren Janne Kask, producenterna och Umeåsönerna Addeboy vs. Cliff, och Say Lou Lou beskrivs som ett kollektivt projekt.

Arbetet pågår för fullt med att samla material till både nya singlar och så småningom ett album, och tanken är att en del av det framtida materialet både ska överraska och dessutom bjuda på lite upptempolåtar. Vilket duon konstaterar nog ändå är ganska långsamt i andras öron.

Gnucci började som en duktig klubbesökare i hemstaden Västerås. Hon dansar alltid nykter, och det var med en hyllning till tjejerna som ger allt på dansgolvet som Ana Raba, numera känd som Gnucci, tog sina första steg som artist.

Det hela skedde med ett bidrag på hennes makes, tillika hiphoparen Spoek Mathambos låt Ayoba 2010. Hennes stil uppmärksammades, och efter det duggade samarbetena tätt. Med sin debut-EP Oh my godness! från förra året mutade Gnucci kompromisslöst in sitt revir inom den svenska klubb- och dancehallscenen och träffade rakt i hjärtat på recensenterna.

Hon har sagt att en av hennes regler är att aldrig stå still när hon uppträder, och att det blir som bäst när gränserna mellan artist och publik löses upp. Med humor, skärpa, flyt, och med all energi riktad mot dom som fyller dansgolvet, är Gnucci en kraft att räkna med. En p3-guldnominering för årets hiphop/soul från 2012, kan dessutom ses som en garanti för att festen tillsammans med Gnucci bara har börjat.

Dela med dig av denna artikel på: