Samhällsinformation

Örnsköldsviksborna bra på att återvinna elektronik

Örnsköldsviksborna står sig bra i jämförelse med landets övriga 290 kommuner och hamnar på en hedrande 70:e plats i insamling av uttjänta elektriska och elektroniska produkter under 2012.

Det är El-Kretsen som sammanställt statistiken utifrån det återvinningssystem för elektronikavfall som de ansvarar för och driver tillsammans med Sveriges kommuner. Elektronikavfall omfattas av det så kallade producentansvaret som innebär att importörer, tillverkare och företag som säljer elprodukter på den svenska marknaden också ansvarar för att samla in och hantera uttjänta produkter.

Totalt samlade El-Kretsen in 147 684 ton elavfall under 2012, vilket ger ett snitt på 15,47 kilo per invånare i landet. Allra bäst på att återvinna elektronik är man i Täby kommun där invånarna lämnat 49 kilo vardera. Örnsköldsvik hamnar med 20,48 kilo per år och innevånare på 70:e plats av kommunerna.


Allt fler hushållsapparater återvinns

Trenden visar att små och medelstora hushållsapparater, lampor och batterier återvinns i större utsträckning än tidigare. Parallellt med ökad återvinning ökar också antalet produkter i hemmet. En uttjänt spis ersätts med separat ugn och häll, en espressobryggare gör kaffebryggaren sällskap på arbetsbänken och så vidare.

– Eftersom elektronikavfall är ett farligt avfall är det väldigt viktigt att vi alla hjälps åt att lämna in uttjänta elapparater, lampor och batterier till återvinningscentralen. Då förhindrar vi att farliga ämnen hamnar i naturen och sparar på naturens resurser genom att återvinna, säger Åsa Möller, chef för Avfall och återvinning på Miva.

Publicerat