Samhällsinformation

Premiär för Funkisveckan

Ökad kunskap om och förståelse för olika typer av funktionsnedsättningar, det är målet när Örnsköldsviks kommun nu för första gången arrangerar ”Funkisveckan”.

Under vecka 12, 18-21 mars, bjuder Örnsköldsviks kommun i samarbete med berörda intresseorganisationer in till en temavecka med fokus på funktionsnedsättningar – ”Funkisveckan”. Särskild tonvikt kommer att ligga på bemötandefrågor.

Under veckan erbjuds ett antal öppna föreläsningar. George Rein, psykolog med KBT-inriktning, föreläser om att leva med autism respektive utvecklingsstörning, samt bemötande av personer med svåra beteenden. Charlotte Ohlson Bresciani, vars liv drastiskt förändrades genom en olycka, delar med sig av egna erfarenheter, både vad gäller kraften att gå vidare och bemötandet av rullstolsburna.

Vidare visar Hjälpmedelscentralen och Iris Hadar en utställning där intresserade kan få tips på rörelsehjälpmedel och hjälpmedel för begreppsuppfattning. Den utställningen är på Kom In. Funkisveckan invigs på Sliperiet där Kulturskaparna från Örnsköldsviks folkhögskola tolkar dikter.

– Funkisveckan är tänkt att bli en motsvarighet och ett komplement till den årligen återkommande Psykeveckan som hålls vecka 40. Så många människor berörs direkt eller indirekt av någon form av funktionsnedsättning och ändå är det här frågor som lätt hamnar i skymundan. Genom att sätta särskilt fokus under en vecka vill vi bidra till att synliggöra personer med funktionsnedsättningar och deras livsvillkor, säger Pierre Reintz som samordnar årets Funkisvecka.

Funkisveckan vänder sig till såväl personal inom vård och omsorg som en intresserad allmänhet. Alla arrangemang är gratis.

Publicerat