Övrig kultur

Sök en kulturkick

Kommunen lovar stöd för idéer som kan bli programpunkter under Kulturhuvudstadsåret 2014.

Umeå är Kulturhuvudstad 2014 och Örnsköldsvik vill försöka hänga på kulturtåget med arrangemang som kan kopplas till kulturhuvudstadsåret.

För att stimulera projektidéer och möjliggöra förstudier har kultur- och fritidsnämnden inrättat ett bidrag under 2013 som går under namnet Kulturkicken. Motsvarigheten i Umeå heter Kulturskjutsen och kriterierna för bidragen är så gott som identiska. Dock inte den maximala summan man kan erhålla i bidrag. I Umeå kan man få 20 014 kronor, självklart en koppling till året 2014. I Örnsköldsvik orkade kultur- och fritidsnämnden bara med halva beloppet, eller mer exakt 10 014 kronor.

Föreningar, grupper och fria aktörer i Örnsköldsviks kommun kan söka bidraget. Kriterier för att få stöd via Kulturkicken är att projekt- eller arrangemangsidén ska:

  • vara ett lämpligt inslag under kulturhuvudstadsåret
  • stämma överens med ett eller flera av kulturhuvudstadsårets mål, stärka kulturens roll som drivkraft för en hållbar samhällsutveckling samt stärka kulturlivets internationella relationer och dimensioner
  • vara ny och gärna genomföras i samverkan med andra aktörer
  • utgå från de kännetecken som ska prägla ett kulturhuvudstadsprojekt (nytänkande, utveckling, medskapande, jämställdhet, tillgänglighet, mångfald och hållbarhet)
  • gärna ha en tydlig regional koppling till Örnsköldsvik-Umeåregionen, exempelvis genom samverkan med aktörer i andra delar av regionen.

Bidraget söks via ett webbformulär på Örnsköldsviks kommuns hemsida och ansökan ska bland annat innehålla projektidéns syfte och mål, målgrupp, var och när projektet ska genomföras, vilket/vilka kulturhuvudstadsmål projektet stödjer och på vilket sätt, hur det knyter an till kriterierna för ett kulturhuvudstadsprojekt, eventuella samarbetspartners, budget samt vilken summa som söks (max 10 014 kronor).

Kultur- och fritidsnämnden har avsatt 100 000 kronor under 2013 för Kulturkicken. Ansökan skickas in senast den 15:e varje månad och beslut ges innan månadens slut. Beviljade projekt presenteras på Örnsköldsviks kommuns webbplats i slutet av månaden.

 
Länkar
Publicerat