Världsklass-bloggen

Lycka!

Det räcker inte med pengar längre. Att vara lycklig håller på att bli ett vedertaget kriterium för välfärd. Men hur blir man lycklig då?

Regeringens svar på radioprogrammet spanarna, Framtidskommisionen, har beställt en rapport om hur vi kan mäta välfärd och livskvalitet i samhället. Förra veckan hade Örnsköldsvik besök av lyckoforskaren Filip Fors som fått regeringens förtroende att sammanfatta läget. 

Jag vill förmedla lite av vad han faktiskt sa om lycka och hur vi själva kan påverka vår egen situation. Till att börja med är lycka ett subjektivt och ickebeständigt tillstånd. Det kan beskrivas med hur vi ser på vår livssituation och hur vi faktisk känner oss.

Det traditionella sättet att mäta välfärd är med ekonomiska indikatorer (ex BNP). Studier visar att ekonomi visst förklarar vårt subjektiva välbefinnande, men endast till liten del. Det som däremot är av större betydelse är vår personlighet och den bestäms av ärftliga faktorer.

Med det resonemanget kan tolkningen göras att lyckan ligger utom vår egen makt. Men det är inte riktigt sant. Forskningen visar att vi blir lyckligare genom att ha roligt på jobbet, att ha en aktiv och social fritid och genom mental träning. Enkelt, kanske självklart men ändå värt att upprepa. 

Hela rapporten hittar du här

(Eftersom jag jobbar med arbetsmarknadsförstoring  vill jag bara poängtera att det inte finns någon koppling mellan pendlingstid och lycka)

  

Publicerat