Skola & utbildning

UF-företagande påverkar ungas framtid

Utbildning i entreprenörskap ger effekt visar ny rapport.

Gymnasievalet är nyss avklarat för knappt 3 000 unga i Västernorrland. Ytterligare en årskull elever väljer nu sina valbara kurser inför hösten eller funderar över hur deras gymnasiearbete ska se ut. Valen är viktiga inför framtiden.

Ung Företagsamhet arbetar sedan drygt 30 år med konceptet UF-företagande, som innebär att elever på gymnasiet får möjlighet att starta, driva och avsluta ett UF-företag under ett läsår.

Docent Karl Wennberg och doktorand Niklas Elert vid Ratio, Näringslivets Forskningsinstitut, har i en rapport undersökt effekter av utbildning i entreprenörskap och resultaten är slående:

  • UF-företagare får en högre medelinkomst.
  • UF-företagare blir i större utsträckning chefer.
  • UF-företagare har en högre etablering på arbetsmarknaden.

Undersökningen byggs på hela kullen av UF-företagare 1994. Dessa har sedan matchats med en kontrollgrupp, en så kallad tvillinggrupp, som inte deltog i UF-företagande. Även en rad arbetsmarknadsrelevanta variabler har studerats.

- Vi visste redan tidigare att före detta UF-företagare i högre utsträckning startar och driver företag än genomsnittet. Men det är oerhört glädjande att få bekräftat att våra elever lämnar oss väl förberedda för arbetsmarknaden i stort, säger Maria Lidgren, regionchef på Ung Företagsamhet Västernorrland.

Om Ung Företagsamhet

Ung Företagsamhet är en ideell, partipolitiskt obunden organisation vars syfte är att samverka med skolan för att införa företagsamhet och ett engagerat näringsliv i det svenska utbildningssystemet. Ung Företagsamhet vill ge barn och unga möjlighet att träna och utveckla sin kreativitet, företagsamhet och sitt entreprenörskap. Ung Företagsamhet har tre olika utbildningskoncept för grundskola och gymnasiet, varav UF-företagande är ett. UF-företagande innebär att elever under ett läsår får driva egna företag, så kallade UF-företag, under handledning och med speciellt framtaget material.

Publicerat