Pucksnack

Kyle Cumiskey bländar - och förbryllar

Jag är knappast ensam om att ha bländats av Kyle Cumiskeys framfart i Modo Hockey i vinter. Ändå håller jag tummarna för att hans säkerhetsmarginal i spelet ska öka när det nu kommer att handla om viktiga slutspelsmatcher.

 



Kyle Cumiskey är förmodligen den bäste skridskoåkaren som någonsin setts på svenska rinkar. Det har jag t o m Peter Forsbergs ord på.

Kort sagt, han är hur bra som helst. Men ska Kyle  bli en vinnare för MODO i slutspelet måste han spela säkrare, vara inne på färre baklängesmål. I grundserien blev det minus fyra och Kyle var inne på 40 mål bakåt. Jodå, jag är medveten om hans enorma istid, men noteringen är för hög ändå, en tredjedel av lagets totala minusmål.

Det är naturligtvis som att svära i kyrkan att kritisera Cumiskey, men jag kan inte låta bli. Hans passningsspel lämnar mycket i övrigt att önska emellanåt, inte minst vid offensiva blå och i egen zon.

För mig är Kyle Cumiskey långt ifrån MODO:s bäste back genom tiderna. Gamle Nicke Johansson och fantastiske Sture "Jätten" Andersson håller jag före, liksom förstås Tomas Jonsson som hyllas vid den första kvartsfinalen i Fjällräven Center för sitt inval i Hockey Hall of Fame.

Ser hellre att man visar Riche Regehers siffrior, trea i backarnas poängliga med dessutom suveräna plus elva, Bäst i MODO med den noteringen.

Vad det gller backarnas poängliga är dominansen från Nordamerika enorm. Etta Chris Lee, FBK, tvåa Ryan Gunderson, Brynäs, trea Regeher, MODO och femma Cumiskey, MODO.

Bäste svensk är unge Magnus Nygren, Färjestad som är fyra och den back som gjort flest mål, 13. Nygren är storfavorit att vinna Börje Salmins pris som bäste svenske back i Elitserien den här säsongen.

Men att man kan vara poppis, trots anskrämligt plusminus är Tobias Viklund ett levande bevis på. Han har minus 15 i AIK, men alltid med i de landslag Pär Mårts tar ut.

Förutom Regeher är Jonas Ahnelöv, landslagsbacken, strålande i MODO, dessutom plys fyra.

Inte så kul statistik annars hos finska duon Joonas Lehtivuori, minus tio och nye Mikko Kuosa, minus sex på bara 16 matcher.

Bland en del backar som värvats den här säsongen är det inte utan att jag saknar Jens Westin. Han hade självkritik och spelade alltid efter sitt eget kunnande och krånglade inte till saker och ting.

Överraskande nog är Dave Spina bäst plusminus i MODO efter Regher med sina plus åtta. Radarparet Skröder (+3) och Sundstörm (+2) har aldrig haft så svaga siffror.

Publicerat