Evenemang

Andreas Johnson släcker ljuset

Uppträder under Earth Hour i Ö-vik lördag 23 mars. Se en video här.

Lördag 23 mars släcker miljontals människor ljuset under en timme i en världsomspännande manifestation för att ta klimatfrågan på allvar. Örnsköldsvik deltar i Earth Hour för fjärde året med en gratiskonsert på Stora Torget. Var med du också för att värna om vår miljö.

Förra året släckte 55 procent av svenskarna ljuset som en symbolhandling för att visa beslutsfattarna att vi vill se kraftfulla insatser för klimatet. Målet i år är att nå upp till minst samma höga siffra, och att två miljarder människor världen över deltar i Världsnaturfondens manifestation Earth Hour.

Här i Örnsköldsvik har det blivit en tradition med ett offentligt arrangemang och en gratiskonsert på Stora Torget. Efter Thomas Di Leva, Daniel Lemma och Tomas Andersson Wij är det i år dags för Andreas Johnson att underhålla ö-vikspubliken en halvtimma, samtidigt som staden är nedsläckt.

– Det går inte att blunda för miljöfrågan och jag tror väldigt mycket på den enskilda människans makt, säger Andreas. Man kan ju göra så mycket i vardagen – släcka och stänga av elektriska prylar, åka kommunalt och promenera i stället för att ta bilen. Själv har jag blivit mer och mer medveten om vad jag konsumerar. Man förstår att det är bättre, både för hälsan och miljön, att köpa närproducerat och ekologiskt.

– Jag försöker också undvika mat och andra produkter med onödiga förpackningar som bara hamnar i soporna. Slit och släng-mentaliteten känns förlegad. I det större perspektivet kan vi stödja bra organisationer som har en påverkan globalt, Greenpeace och WWF tycker jag är två bra exempel.

Andreas Johnson känner vi bland annat igen från Melodifestivalen där han deltagit fyra gånger, 2006 med ”Sing for me”, 2007 med ”A little bit of love” som slutade på andra plats, 2008 tillsammans med Carola Häggkvist och låten ”One Love” samt 2010 med ”We can work it out” som blev sexa i finalen. Andreas har också vunnit TV4:s Körslaget.

– Jag har turnerat väldigt mycket de senaste åren så den här våren och sommaren har jag vikt mer tid än vanligt åt mitt låtskrivande, ensam och tillsammans med andra i nya, spännande konstellationer. Jag hoppas att det ska resultera i musik med både mig själv och med andra artister.

Förutom Andreas Johnson, som spelar mellan 21.00 och 21.30, blir det framträdande av Barnkammarkören samt den framgångsrika folkmusikduon Algot från Gottne. Kommunens projekt Hållbart Resande och gymnasieelevsprojektet Destination Åre uppmärksammas, liksom årets MiljÖrnen-stipendiat Ingmar Andersson.

Cykeln, vårt miljövänligaste transportmedel, är också i fokus under kvällen som startar klockan 20.00 med Jon Moraeus som konferencier. Efter arrangemanget på Stora Torget blir det fackeltåg till museet som håller extra kvällsöppet till 23.00 med möjligheter till fika och aktiviteter.



Var med du också
•    Släck ljuset en timme under Earth Hour lördagen 23 mars kl 20.30. En viktig signal till världens beslutsfattare om att ta miljöfrågorna på större allvar.
•    Utmana dina vänner att leva mer klimatsmart. Kolla in utmaningssajten ”I Will, If You Will” – www.wwf.se/earthhour2013
Publicerat