Övrig kultur

Kulturhuvudstadsåret 2014

Spektakulär nycirkus i Umeå.

Landet största teaterförning – Umeå Teaterförning – kommer att arrangera en tio dagar lång nycirkusfestival och folkfest 2014. Umeå kommuns kulturhuvudstadsutskott beviljar 3 000 000 kronor för att föreningen ska kunna genomföra festivalen.

Teaterföreningen vill bjuda in gatuartister till Umeå för att ”låta uttrycken kulminera under år 2014”. Målet är att kunna lansera det mest intressanta, utmanande och spektakulära inom konstformerna nycirkus, gatuartisteri och varieté för en bred publik. Målet är också att föreställningarna inte bara ska kunna ses av en publik i Umeå utan också på olika håll i den nordliga regionen.

Under festivaldagarna, 29 augusti till 7 september 2014 kommer en del av uppsättningarna att visas i ett så kallat spiegeltent med 500 platser på Rådhustorget. Det blir också föreställningar på Idun, Sagateatern och Ersboda Folkets hus. Totalt handlar det om sju produktioner och 31 föreställningstillfällen.

Umeå ett nav

Teaterföreningen hoppas att Umeå ska kunna bli ett centrum för nycirkus i norra Europa och samarbetar med bland andra Södra Teatern  i Stockholm och Riksteatern.

- Vi har väldigt stor erfarenhet av att anordna nycirkus i Umeå. Förutom Stockholm så har ingen annan stad i Sverige arrangerat sådana föreställningar. Både producenter och agenter har ett stort förtroende för oss, säger Frida Holmgren, verksamhetsledare för Umeå Teaterförening.

Målet är att 50 procent av Umeåborna under 2012-2014 ska nås av de olika arrangemangen och att själva festivalen ska locka 20 000 betalande besökare.

- Det här projektet innehåller flera av de kännetecken som är så viktiga i kulturhuvudstadsåret. Det är nytänkande och tillgängligt därför att det är en sådan bredd på arenorna. I nycirkus blir publiken också medskapande. Dessutom binder det ihop de fyra nordliga länen och blir som en förlängning av 1977 års turnerande tältprojekt. Det är viktigt att Umeå kan utvecklas ytterligare som ett centrum för nycirkus, säger kommunalråd Marie-Louise Rönnmark.

Teaterföreningens budget för Nycirkusfestivalen visar ett underskott på 3 362 100 kronor, vilket är det belopp som sökts. Kulturhuvudstadsutskottet  menar att föreningen bör kunna hitta annan finansiering som kan täcka mellanskillnaden.

Lång sikt

Teaterföreningen vill arbeta långsiktigt med nycirkus, skapa och utveckla nätverk mellan arrangörer och andra aktörer lokalt och regionalt och Efter 2014 vill föreningen till exempel skapa en cirkusby på Nolia med ett tält som tar 1 000 platser. På Nolia ska också finnas marknadsstånd, serveringar och gycklare.

Publicerat