Övrig kultur

Kulturhuvudstadsåret 2014

Kammarmusiken återuppväcks med festival i Umeå.

Det finns planer på att återuppväcka Umeå som kammarmusikstad under 2014. Kulturhuvudstadsutskottet ger 75 000 kronor till Umeå kammarmusikförening som vill genomföra en tre dagar lång festival i september under kulturhuvudstadsåret. Svante Henrysson, internationellt känd musiker blir konstnärlig ledare för arrangemanget.

Föreningen vill pröva ett nytt koncept men med kammarmusiken som kärna. Ambitionen är att nå en breddad publik och samarbeta med den kommunala musikskolan, musikestetiska programmet  på Midgårdsskolan och Umeå House of Metal. Tanken är att musikeleverna ska bli medskapande i festivalen.

– Vi skulle vilja bidra till att ungdomar får lära känna klassisk musik, men också jazz och folkmusik, säger Eric Johannesson från Umeå Kammarmusikförening.

Festivalen ska genomföras på Sävargården och Västerbottens museum. Föreningen tänker sig att samarbetet med Sävargården utvecklar samspelet mellan musik, mingel och mat.

Konstnärlig ledare för festivalen blir Svante Henrysson, internationellt känd cellist, kontrabasist och  rockmusiker som vuxit upp i Umeå. Han är verksam inom tre musikgenrer: klassisk musik, jazz och rock.

– Han kommer bland annat att hålla en work-shop redan i september  2013 för elgitarrelever och vi hoppas att de pedagogiska inslagen ska dra in ungdomar till festivalen, säger Eric Johannesson.

Finland och Lettland

Föreningen vill gärna samarbeta med Vasa och festivalen i Korsholm. Även om tidpunkterna för festivalerna skiljer sig åt – Korsholmsfestivalen äger rum i augusti då Sävargården är stängd – ska man försöka hitta lösningar på till exempel utbyte av konserter. Föreningen förhandlar också kring ett gästspel med lettiska elitmusiker. Avsikten är även att kvinnliga musiker och tonsättare ska vara ett tydligt inslag i festivalen och man vill öka andelen män i publiken, eftersom kammarmusikens publik till övervägande del brukar vara kvinnor.

Föreningen tänker söka ytterligare pengar från bland andra Statens musikverk och Kvarkenrådet och satsar på fundraising bland medlemmarna och på att få in pengar från sponsorer. En testkonsert hölls i september 2012 och ytterligare en ska arrangeras samma månad i år.

Umeå kammarmusikförening har tidigare fått en kulturskjuts på 20 014 kronor för att under 2013 anordna en konsert och den workshop för elgitarrelever som nämns ovan.

– Det är väldigt roligt om Umeå kan återuppstå som kammarmusikstad. Det nya konceptet där föreningen lyfter in ungdomar och vill bredda publiken är väldigt spännande och utvecklande för Umeås musikliv, säger kommunalråd Marie-Louise Rönnmark.

Länkar
Publicerat