Ung kultur

Ung Kultur Möts

Massor av unga kulturutövare visar upp sig på Sliperiet i kväll.

Sliperiet firar tio år under hela 2013 och därmed är det också tioårsjubileum för UKM i dessa lokaler. I kväll är det dags för kreativa ungdomar mellan 13 och 20 att visa upp sig i olika konstformer.

Musik dominerar under UKM, men det riksomfattande arrangemanget innehåller allt som kan rymmas i ordet kultur – exempelvis dans, teater och konst.

På Sliperiet deltar ett 40-tal unga kulturutövare och några av dem väljs av en jury ut för att delta i länsfestivalen i Härnösand 17-18 maj. Därifrån kan man sedan ta sig vidare till årets riksfestival som hålls i Karlskrona 15-18 juni.

Men UKM är inte bara ett arrangemang för ungdomar att delta i – det är lika mycket en skola där unga får lära sig att vara arrangörer. I år är ett 20-tal unga entusiaster involverade i arrangörsstaben, bland andra Rebecka Lundqvist som tillsammans med Robin Hörnkvist är kvällens konferencierer.

– Jag och Robin har kört tillsammans tidigare, på Young Club Night i januari, men det blir första gången vi leder UKM, säger Rebecka som lovar att bjuda på något nytt.

– Vi har kokat ihop något alldeles särskilt för att höja nivån. Det blir mycket komedi mellan akterna, som en show i showen.

Några ur arrangörsstaben medverkar också själva som deltagare, exempelvis Marielle Buhr som vi sett i många sådana här sammanhang i olika konstellationer.

– Nu kör jag själv, jag och min gitarr, berättar Marielle som även ska leda en av UKM:s flera work shops.

– Den handlar om hur man gör en musikvideo, från grunden till slutprodukten.

19.00 drar UKM igång (insläpp från 18.30) och förmodligen gör man ett avbrott för att i fackeltåg ta sig upp till Stora Torget och Earth Hour-arrangemanget. Därefter fortsätter programmet på Sliperiet.    



Publicerat