Du är här

2013-03-27 - Pucksnack
Foto: Håkan Nordström.

"Tambellinis" - vilken makalös hockeyfamilj!

Jeff Tambellini, 29 är MODO Hockeys senaste transatlantiska förvärv. Han kommer från en närmast makalös hockeyfamilj, där såväl hans pappa som farfar VM-spelat i Sverige!

Just genuina hockeyfamiljer brukar vi prata om lite då och då i Örnsköldsvik och MODO Hockey.

Själv drar jag alltid fram "Öhmas". Pappa Tore har liksom sönerna Stefan och Jens spelat i högsta serien, Lägg därtill att barnbarnet Victor var ombytt en match i vinter. För att inte tala om brodern Lasse.

Nu är det Jeff Tambellini och hans familj det handlar om. Jeff själv har 242 NHL-matcher i bagaget med spel bl a i Vancouver Canucks 2010-11 tillsammans med Daniel och Henrik Sedin. 62 matcher blev det, 17  poäng, varav nio mål.

Pappa Steve har enorma meriter. 553 NHL-matcher, 160 mål och 310 poäng. Han VM-spelade i Göteborg och Scandinavium 1981. Jag minns honom speciellt i matchen Canada-Sovjet- Ställningen 4-4 och det kanadensiska laget gick formligen på knäna.

Coachen, svenskhataren Don Cherry skickade in Steve Tambellini med en order. "Se till att få ett break i matchen." Tambellini var heltaggad och i samband med tekningen slashade han domaren, som blev skadad. Det blev en tio-femton minuters ofrivillig paus. Team Canada red ut stormen och matchen slutade 4-4. Här kan man tala om viss inställning...

Steve Tambellini har efter sin spelarkarriär fungerat som ledare. Bl a i Vancouver Canucks i nio säsonger, varav de tre sista som GM. För Team Canada har han varit GM i OS, VM och World Cup och han är nu GM i Edmonton Oilers, där han varit i sex år.

Precis som sin son Jeff spelade Steve en gång i tiden i Schweiz.

Jeffs farfar Adolph VM-spelade i Stockholm 1963. Han var så bra att han nominerades i All Star Team efter turneringen. Adolph spelade för Trail Smoke Eaters, som representerade Team Canada ute i Europa och i VM i början av 60-talet. De spred skräck omkring sig och inför OS i Squaw Valley såg de till att Lasse Björn och Nisse Nilsson oskadliggjordes och inte kunde spela turneringen.

Adolph provade även han på spel i Europa, nämligen i Klagenfurt i Österrike..

Jeff Tambellinis lillebror Adam, född 1994, har spelat i diverse farmarligor och universitetshockey så här långt.

Hur som helst kan vi säga att tillskottet i truppen med Jeff Tambellini känns enormt spännande.

Att sedan Peter Forsberg och Markus Näslund känner Steve väl, liksom att de spelat m o t Jeff gör inte saken sämre.Plus de fina vitsorden från twins Sedin förstås.

Dela med dig av denna artikel på: