Övrig kultur

Kulturhuvudstadsåret 2014

Umeå och det nordliga rummet, se filmen här.
Umeå2014 har tillsammans med det Umeåbaserade företaget Kreator tagit fram en kort film som ska väcka nyfikenhet för det kommande kulturhuvudstadsåret.

– Vi ville ta fram en film som kan fånga Umeås puls och hur kontrasterna berikar, och visa det unika med regionen, säger Elisabeth Lind, kommunikationschef på Umeå2014.

Producenterna av filmen har varit Kreator – ett nätverksbaserat företag med inriktning mot rörlig bild och design.

– Vi ville skapa en energikick som kändes inspirerande och som väcker nyfikenhet för vår kommande kulturhuvudstad, säger Linus Andersson en av regissörerna och filmskapare i Lampray som ingår i nätverket Kreator.

Utmaning
Eftersom filmen främst kommer att användas på Umeå2014:s webb och för spridning inom sociala medier och i presentationssammanhang var önskemålet att filmen skulle vara kort.

– En utmaning var att på 1 minut film lyckas fånga så många olika delar av Umeå och regionen, menar Martin Gärdemalm, den andra halvan av Lampray och medregissör i projektet.

Kommande film om det samiska
Nu arbetar Kreator vidare med nästa film om Umeå2014 – en film som ska spegla och visa upp den samiska kulturen. Denna film tas fram i samarbete med Åsa Simma som arbetar som dramaturg och manusutvecklare vid det samiska filmcentrat i Kautokeino, och som även är en del av det samiska konstnärliga rådet för Umeå2014.

– Många i Europa känner inte till den samiska kulturen. Med film som verktyg hoppas vi kunna ge en tydligare bild av samerna och den samiska kulturen, berättar Elisabeth Lind, kommunikationschef på Umeå2014.
Länkar
Publicerat