Mat & dryck

Andreas årets kock

Andreas Margadant, kock till vardags på Gålsjö Bruk tog sent på lördagskvällen hem titeln som "Världens bästa Övikskock" 2013.

För fjärde året i rad arrangerade Ulvö Hotell i samarbete med Tidningen 7 tävlingen "Världens bästa Ö-vikskock". Nu gick segern till en kock som till vardags arbetar i Sollefteå, närmare bestämt Gålsjö Bruk just på gränsen till Ö-viks kommun, men eftersom tanken är att utöka tävlingen till att även inkludera grannkommunerna deltog i år även en kock utanför kommungränsen.

- Det är väldigt kul att träffa folk som man normalt inte ser, det är helt underbara killar jag tävlar mot, säger Anders Öberg, kock på Matkompaniet, under tävlingen och fortsätter:

- Roligaste dagen sedan jag gifte mig.

I köket rådde en uppsluppen och mycket koncentrerad stämning, absolut ingen konkurrens, och i loungen serverade Olle Jonsson, tidigare jurymedlem i tävlingen, en underbar ostronbuffé.

De tävlande fick en råvarukorg där huvudingrediensen var lammlägg och tävlingen gick ut på att på en timma presentera ett recept och sedan på fyra timmar producera en rätt som ska serveras på fyra tallrikar, tre för juryn och en för publiken att beskåda.

 - Hur det än går i kväll har det varit en världsklasskväll, det här konceptet går att utveckla hur långt som helst, säger Anders Öberg.

Tävlingen bedömdes av tre jurymedlemmar, varav en var B-O Krantz:

- Vi bedömer utseendet och naturligtvis smakerna och hur de använt råvarorna. Jag måste säga att jag aldrig tidigare varit med om en så trevlig stämning i köket som i år.

Andreas Margadant sa så här inför juryns bedömning:

- Jag har en bra känsla, men vi får se vad juryn säger. Det svåraste var nog att skriva receptet, jag har fortfarande lite svårt med språket, säger den skicklige kocken som flyttade hit från Schweiz för fyra år sedan.  

Juryns motivering lästes upp av Ruben Madsen: "Med stor kreativitet och yrkeskunnande har vinnaren levererat en måltid där framförallt köttet stuckit ut. Juryn har smakat tre vägjorda anrättningar med lammlägg som grund. Samtliga tävlande har på sina tallrikar lyckats lyfta fram goda smaker och olika kombinationer från råvarukorgen. Som vinnare utser vi Andreas Margadant."

- Väldigt kul! Jag hade inte tänkt mig det här, säger Andreas. De andra var otroligt duktiga kockar men naturligtvis vill man vinna. Man åker inte till en tävling bara för att delta, säger vinnaren. 

Publicerat