Du är här

2013-05-05 - Pucksnack
Foto: Håkan Nordström.

Dick Axelsson - äntligen har han mognat

Bortskämd eller bara missförstådd. Ja, jag är nog inte ensam om att ha undrat över Dick Axelsson. Äntligen verkar han dock ha mognat och kanske är han på väg att bli den världsartist inom ishockeyn som så många spått att han skulle bli.

 Skulle fallet bli så får vi nog tacka Pär Mårts, förbundskapternen. Han har varit envis som få och i turnering efter turnering tagit ut Dick Axelsson.

Och många av oss har undrat varför.

Inte minst ansvariga i Djurgården, Färjestad och MODO Hockey, där han inte alls lyckats.Vad har man missat och gjort fel egentligen?

I Frölunda har Axelsson funnit sig själv en aning.

Jag ska innerligt erkänna att jag höjde på ögonbrynen när Mårts lät Dick Axelsson komma med i VM i Globen.

Så här långt har det blivit succé. Mot Schweiz var Axelsson Sveriges bäste spelare, men det kanske inte sa så mycket med tanke på att hemmalaget var så oerhört svagt.

Men matchen mot tjeckerna då? Dick Axelsson var lysande, kanske rinkens bäste spelare. Han som tidigare närmast hånats, beskyllts för att vara lat, fet och ja, fan vet allt.

Nu var han grovjobbare och artist i en och samma person. Med ltie flyt hade han lått gjort ett par-tre mål.

Viktigast ändå att Dick Axelsson bestämt sig. Nu ska han, som det ser ut, göra något av den enormra talang han besitter. Hur kul som helst tycker jag. Dick Axelsson är inte bara en artist på isen, Han är en av de trevkligaste och roligaste lirarna du kant räffa på utanför rinken.

Jag hann med att göra otaliga intervjuer med Dick under tiden i MODO Hockey. Han var lika trevlig, hjälpsam alla gånger. Precis som ni kan se honom i TV 4 under VM nu.

Nu håller vi tummarna för att Axelsson fortsätter som han börjat.

Vitryssland på måndag, Norge onsdag, Kanada torsdag väntar närmast för Tre Kronor. Jo, visst, det kan nog till sist bli ett bra VM. Samtidigt är risken för respass i kvartsfinal alltid stor. Tillfälligheter avgör.

Kristian Forsberg och Per-Åge Skröder i Norge är med i VM av nu aktiva MODO- spelare. De har visat gryende form så här långt. Forsberg passade till ett av de norska mlen senast.

Överraskat av f d MODO-iter på mig har Morten Green, nu 32 år, gjort. Vilket härligt mål han mot Kanada. Morten Madsen också bra och han bara strök under det jag tidigare sagt att han kommer att saknas till vintern.

Ole-Kristian Tollefsen har levererat tacklingen nummer ett hittills i VM - inte helt oväntat. Det blev tvärstopp på open ice för en sloven.

Bernhard Starkbaum i det österrikiska målet började bra mot USA, men efter en strålande förstaperiod såg vi att hans kvartsfinalspel tyvärr fanns kvar. Backen Tomas Pöck hur bra som heslt. Kan inte han lockas tillbaka, Markus?!

Som ni ser en hel del intressant med MODO-ögon sett.

I det vitryska laget hittar vi målvakten Dmitri Miltjakov, 27. han gör sitt fjärde VM och blev i vinter mästare i belarus med Metallurg Zhlolin. Han blev också vald till bäste målvakt i landet.

Dmitri spelade i MODO:s J 18.-lag 2001-02. I vinter har hans lillebror spelat i Husums J18. Pappa Sergej är idrottslärare och fäktningstränare i stan och mamma Tatiana gymnastiklärare och kvinnan bakom gymnastikundret i Örnsköldsvik.

Kolla bara in Dmitri Miltjakovs siffror i ligan senaste säsongen: 94.5 i räddnignsprocent, 1.20 insläppta mål per match. Strålande är omdömet.

På måndag möts förresten Tre Kronor och Vitryssland.

På tal om MODO Hockey.

Peter Forsberg, Hockeykungen själv, visades i bild i Globen - ni kanske hörde jublet och då publiken taktfast skrek Foppa, Foppa, Foppa samtidigt som matchen Tre Kronor- Tjeckerna pågick.

Ytterligare ett bevis på h u r stor han är, Forsberg!

Dela med dig av denna artikel på: