Du är här

2013-05-07 - Världsklass-bloggen

Flockbeteende

Vi gör som andra gör. Inte bara för att vi står inför samma utmaningar utan också för att andra gör det. Hälften av landets kommuner minskar sitt invånarantal. Insatserna för att motverka det ser ganska lika ut oavsett var man befinner sig.

Flytta hit för vi erbjuder det goda livet. Arbetsmarknaden ska växa och turismen erbjuder bra möjligheter för det. Samverkan med universitet skapar innovation och företagande. Regionförstoring och en större arbetsmarknad är en förutsättning för tillväxt. Klimatsmart samhällsplanering ger i grunden för en långsiktigt hållbar utveckling. Den här typen av påståenden är giltiga för Örnsköldsvik, och flertalet av landets kommuner.

Vad är det som säger att vi ska lyckas i kampen om arbetskraften?

När gymnasieungdomar tillfrågats om vad de tycker är viktigt för framtiden är det främst ett jobb de vill ha. Billiga bostäder, mötesplatser och trygga miljöer är andra saker som lyfts fram. Rätt grundläggande saker.

Det här kan många erbjuda på papperet i alla fall. Men för att vi ska lyckas kan vi kanske luta oss mot flockbeteendet. Där vi bor finns fantastiska förutsättningar för ett aktivt och varierande liv under fyra olika årstider. Trygga miljöer har vi gott om. Jobb finns även om det är svårt att tro när ungdomar har så svårt att komma in på arbetsmarknaden. Det vi kan göra är att se till att ha det bra och att ta vara på våra möjligheter. Då kommer andra att göra det också. Vi gör som andra gör och där man har det bra vill man vara. Vi måste vara beredda att dela med oss förstås.
Dela med dig av denna artikel på: