Du är här

2013-05-10 - Byggbloggen

Äntligen börjar det

Bygglovsprocessen är påbörjad och vi har ett oändligt antal beslut att fatta. Allt från vilken bananbladsmönstrad tapet vi ska välja till hallen och om vi ska ha knoppar på köksskåpen till elektriker och kvalitetsansvarig.

Här i bloggen kommer jag att berätta om processen från idé till färdigt hus och all glädje och skit det innebär. Bygglovet är långt ifrån klart och min erfarenhet från annat säger mig att saker och ting sällan går som man planerar. Andras erfarenhet säger att det gäller ännu mer i fråga om husbyggen. Innan vi tar fram champagnen och skålar vid den klara krocketbanan är det alltså en del som ska göras.

Vad är klart? Kanske…

Modell på hus: Ingarö från Faluhus.

Färg på hus: Järnvitriol för den grå tonen och olja för underhåll.

Tak: Zinkfärgat.

Kök: U-format med svängd bardisk på utsidan. Kanske grått, kanske inte. Men troligtvis grått.

Badrum: Just nu lutar vi åt antracitgrå klinkers på golvet, vitt kakel på tre av väggarna och nån typ av puts på den fjärde och sista väggen som sen kommer att målas i en mörk och behaglig ton, eventuellt blå-grön. Badkar, dusch, toa, handfat ska det bli och alla kranar och dylikt är tänkta att vara mässingsfärgade för ett varmare intryck. Mässingskranar och blandare till såväl dusch som badkar är dock förbaskat svåra att hitta till de priser jag är villig att betala, så jag får leta lite.

Trapp till loftet: Spiraltrapp eller en smal trapp längs väggen. Industrichic, vansinnigt traditionell, ytterst modern eller någon annan kategori vi inte ens varit inne på ännu. Vi pendlar fram och tillbaka med beslutet.

Klädkammare: Självklart. Vi gör om sovrum nummer två i huset till en stor walk in-closet med skjutdörrar från sovrum nummer ett. Här ska mina kläder äntligen få ett värdigt hem. Och ja, makens får också plats.

Kamin: Vi vill ha en som är snygg, men maken förstår inte vad jag tycker är snyggt (jag tycker det mesta är fult och har inte så stort spann för ok) vilket gör letandet än mer komplicerat. För förutom att den ska vara snygg ska den även vara praktisk, ha ett ypperligt pris och fungera som ett bra tillskott till uppvärmningen av huset. Ska vi satsa på en större och dyrare med mer täljsten eller en billigare och eventuellt snyggare med mindre täljsten?

Tvättstuga: Vi är väl så illa tvungna. Kommer även att användas som förråd.

Vad är kvar?

Det mesta.

Dela med dig av denna artikel på: