Du är här

2013-05-16 - Utställning

Tebarans testamente

Mästerfotografen Mattias Klums foton och dokumentär från Borneos regnskogar visas på Örnsköldsviks Musuem med start nu på lördag. Se en trailer här.

Borneos majestätiska skogar skövlas och går bokstavligen upp i rök och spån. Naturfotografen Mattias Klum har ägnat nästan 25 år åt att utforska öns unika flora och fauna. I utställningen Tebarans testamente tar han oss djupt in i Borneos regnskog. Nu visas den i Örnsköldsvik.

Det finns fortfarande hopp för Borneos unika natur. Men då krävs det att vi sänker efterfrågan på palmolja. Dagens avverkning av regnskogen är ohållbar, markexploateringen är en allvarlig belastning på öns biologiska mångfald och den inhemska kulturen – och den bidrar dessutom till en ökning av den globala uppvärmningen.

Genom sina foton vill Mattias Klum verka för bevarandet av vår natur. Det centrala budskapet i utställningen är att vi alla måste jobba för att främja en global hållbar utveckling.

I Borneos regnskog döljer sig världens största artrikedom. Men alla träd i en del av skogen fälls och marken bränns för att lämna plats åt en oljepalmsplantage i Sarawak i den malaysiska delen av Borneo. Palmolja används runtom i världen vid matlagning och i färdigrätter, och efterfrågas även för tillverkning av biobränsle. Men det pris som naturen tvingas betala for detta ”gröna” alternativ kan emellertid visa sig vara alltfor högt. Prydliga rader av oljepalmer tränger undan Sarawaks naturliga djur- och växtliv.

Mattias Klum har arbetat heltid som frilansfotograf sedan 1986 och är idag en av National Geographics främsta fotografer. Han har även filmat och regisserat en rad filmer och gjort sig internationellt känd för att på sitt eget, unika konstnärliga sätt skildra djur, växter, natur och kultur i vår värld.

1997 blev han förste svenske fotograf att få sin bild publicerad på National Geographics omslag. Han har publicerat elva böcker och han har tilldelats en rad utmärkelser för sina bilder. Under åren har Mattias Klum hållit mer än 2 500 föreläsningar om sina fotouppdrag världen över.

Utställningen Tebarans testamente består av både foton och en dokumentärfilm. Utställningen öppnar i morgon lördag med fotografier i parken utanför Örnsköldsviks museum och med visning av dokumentären inomhus.

Utställningen visas hela sommaren till och med 31 augusti.

Dela med dig av denna artikel på: