Politik

Information från kommunstyrelsen

Här kan du läsa kortfattad information från kommunstyrelsens sammanträde i Örnsköldsvik 7 maj 2013.
Trygghetsboenden – en fråga för marknaden
Alliansen i omsorgsnämnden, har genom Anna-Lena Holmström (C), lämnat en motion om att bolaget Övikshem ska få i uppdrag att mer aktivt anpassa delar av sitt bostadsbestånd för äldre samt skapa trygghetsboenden i olika områden. I motionen föreslås även att kommunen stimulerar privata bostadsaktörer att skapa trygghetsbostäder.  
Kommunen har tidigare inventerat kommunens egna och även privat bestånd av bostäder tillgängliga för äldre och fört en dialog med fastighetsägare. Kommunstyrelsen föreslår att motionen avslås mot bakgrund av att befintliga ägardirektiv redan ger Övikshem möjlighet att satsa på trygghetsboenden. Kommunstyrelsen konstaterar samtidigt att det är svårt för såväl kommunala som privata aktörer att nå lönsamhet med trygghetsboenden, trots möjlighet till statligt investeringsstöd.

Simundervisning ingår i skolans uppdrag

I grundskolans styrdokument finns redan idag ett mål om simkunnighet samt tydliga krav på simundervisning och vattensäkerhet samt kriterier för undervisningens innehåll från första till nionde klass. Kommunstyrelsen föreslår därför att kommunfullmäktige ska betrakta intentionerna i Ingrid Ågrens (SPI) motion om obligatorisk simundervisning som tillgodosedda.

Ingen körkortsutbildning på gymnasiet  
Ingrid Ågren (SPI) har i en motion föreslagit att kommunen i gymnasieskolans tredje årskurs lägger in gratis körkortsutbildning för alla. Skolan skulle stå för körlärare och fordon. Uppkörningen skulle dock eleverna själva bekosta. Körkortsutbildningen skulle göra ungdomarna mer anställningsbara på arbetsmarknaden, menar motionären.
Kommunfullmäktige föreslås avslå motionen. Efter gymnasiereformen 2011 har utrymmet för lokala kurser och profileringar minskat avsevärt till förmån för fördjupning i det aktuella utbildningsprogrammet. Bildningsnämndens budget ger inte heller möjlighet att prioritera körkortsutbildning i ett läge där kostnaderna behöver minska.

Viss tillgänglighetsanpassning av Trehörningsjöskolan
Kommunstyrelsen och två förslagsställare som lämnat medborgarförslag angående skolan i Trehörningsjö är överens om att ärendet inte längre är aktuellt. Men en begränsad invändig renovering kommer att ske i samband med att hiss och handikapptillgänglig WC installeras i Trehörningsjöskolan.

Fullmäktigemöten direktsänds via webben
Kommunfullmäktiges sammanträden direktsänds, på försök, via internet sedan april 2013. Kommunstyrelsen föreslår därför att en motion med motsvarande intentioner inlämnad av Soledad Henriquez, Birgitta Sedin, Lars Eidenvall, Magnus Aasa och Göran Brorsson (samtliga KD) ska betraktas som bifallen.

Handlingsplan ska säkra kompetens
För att lindra effekterna av kommande förändringar och för att inte förlora unga medarbetare med kompetens som behövs i framtiden har kommunen tidigare tagit fram en handlingsplan som bland annat möjliggör avgångslösningar för äldre anställda. Denna ”Handlingsplan för att motverka uppsägning av heltidsanställda” föreslås nu, mot bakgrund av att framför allt bildningsnämnden behöver minska personalstyrkan i förhållande till budget, få förlängd giltighet till och med utgången av 2014. Kommunstyrelsen föreslår även att 6,8 miljoner kronor, utöver befintliga medel för omställningsåtgärder, får användas för insatser enligt handlingsprogrammet under åren 2013 och 2014.

Inget bidrag till NTF
Kommunstyrelsen avslår en ansökan om ekonomiskt bidrag från NTF Västernorrland. Bakgrunden till NTFs ansökan är att statligt organisationsstöd dragits in och att projektbidragen minskat. Kommunen är medlem i NTF och ser verksamheten som angelägen men anser inte att kommunen ska överta det nationella ansvaret genom att bevilja ekonomiska bidrag.

Kompletta handlingar kan beställas hos kommunens sekretariat på telefon 0660-880 00. Protokoll från kommunfullmäktige, kommunstyrelsen samt nämnderna finns på www.ornskoldsvik.se under rubriken Kommun och politik.

Publicerat