Du är här

2013-05-14 - Pucksnack
Foto: Håkan Nordström.

Anderssons drömjobb under VM

Det vimlar av f d och nuvarande Örnsköldsviksbor under VM i Globen. En av dessa är gamle stjärnmålvakten Fredrik Andersson, som har sitt hittills bästa hockeyjobb.

 

Numera är Fredrik efter sin karriär, som bl a gav VM- och OS-brons samt SM-silver, Europaansvarig för scoutingen för Buffalo Sabres, ett av de klasiska lagen i världens tuffaste liga.

Vi stötte på Fredrik i Globens innandömen.

– Bättre än så här kan man inte ha det, säger "Freddan". Klart man kan få veta att man lever här med, men det går inte att jämföra med då man var Sportchef i MODO Hockey och byggde lag inför s'äsongen eller värvade spelare mitt i säsongen. Då blåste det verkligen.

När vi träffade Fredrik Andersson hade han nyss anlänt efter en vecka i den andra VM-staden Helsingfors.

Det blir resor över till Buffalo i stort sett varannan månad för Fredrik.

F d MODO-spelare som jobbar för NHL är också backen Lasse Lindgren och Anders Kallur. Vidare är ju, som bekant, Andreas Salomonsson spelaragent numera också.

I TV 4:s organisation och ansvarig för grafik och statistik hittar vi gamle mästarforwarden Lars Nybergs son Anton. han har haft den rollen några år och trivs förstås som fisken i vattnet.

Vad det gäller TV-production hittar vi numera alltid Martin Hostak, experet för den tjeckiskas TV:n.

Överraskande många Örnsköldsviksbor reser till ishockey-VM; och flera lär det bli när nu tvillingarna Daniel och Henrik Sedin tar över turneringen.

Helgen när vi mötte Kanada och Slovenien mötte vi grupper från Ö-vik, Husum och Björna samt Härnösand. Ingen klagade. VM intresserar många.

Som ambassadör gör Peter Forsberg stor nytta och det är otroligt vilket beröm han får från alla håll.

Mest från Marc Crawford, som coachat honom, tvillingarna och Markus Näslund.

– Sveriges i särklass bäste genom tiderna, sa han till oss. Jag glömmer aldrig då han var i början av sin karriär. Claude Lemieux i båset hojtade till och sa efter några byten att den där måste ni ha lasso på och dra tillbaka innan någon slår ihjäl honom.  Efter några matcher var han dock lugn och konstaterade, släpp loss han bara.

– Jag glömmer aldrig mitt första besök i Kempehallen, sa Crawford vidare. Allt i stan och den arenan andades hockey. Det här var innan Peter kom till oss i Quebec.

När Marc Crawford tog hand om 21:an i Quebec var han bara 31 år.

Själv "gör jag" mitt 44:e VM i år.

Dela med dig av denna artikel på: